Zmes na chlieb s ľanovou vlákninou pre zdravie
BEZ LEPKU
Neobsahuje mlieko, vajcia, umelé farbivá, arómy ani konzervačné látky.
Zmes na chlieb:
Určite ste to niekedy zažili - kráčate okolo pekárne a z okienka vás očarí vôňa čerstvo pečeného chleba. So zmesou Nominal si môžete podobný zážitok dopriať kedykoľvek doma. Ľahko a rýchlo - nemusíte byť žiadny pekár.
Stačí trocha vody, kvapka oleja, štipku droždia a klasická domáca rúra.
Odmenou vám bude krásne voňavý teplý chlieb, na ktorom si nielen skvele pochutíte, ale s ktorým urobíte aj niečo pre svoje zdravie - je bohatý na vlákninu a vhodný pre bezlepkovú diétu. Do zmesi si ešte podľa chuti môžete pridať napríklad sezamové či tekvicové semienka.
Prečo táto zmes obsahuje ĽANOVÚ MÚKU?
Ľanová múka sa vyrába z ľanových semienok lisovaných za studena, čiastočne zbavených oleja.
Takto sa predĺži trvanlivosť semien a zvýši podiel cenných látok.
Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a omega 3 mastných kyselín.
Je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B a kyseliny listovej. Obsahuje tiež značné množstvo horčíka a rastlinných bielkovín.
ĽAN:
- je vynikajúcim pomocníkom pri tráviacich problémoch, hlavne pri zápche
- pomáha pri prevencii a liečbe rakoviny
- pomáha znižovaní zlého cholesterolu v krvi
- výborne prečisťuje črevá
Jeden recept na domáci chlieb ako TIP:
- (Z 500 g suchej zmesi upečieme chlieb o hmotnosti približne 900g.)
- 500 g zmesi na chlieb
- 475 ml vody
- 20 ml oleja
- 15 g čerstvého alebo cca 5 g sušeného droždia
Postup:
Podľa receptu zmiešame všetky suroviny naraz a premiesime. Dobre spracované cesto necháme chvíľku odpočinúť (cca 5 min) a potom ním naplníme DÔKLADNE vymazanú formu. Tvarovať môžeme ľahko naolejovanými dlaňami alebo môžeme podsypávať napríklad hladkou pohánkovou múkou. Vytvarovaný valček z cesta môžeme tiež obaliť v zmesi semienok.
Chlebovú formu plníme cca do 3/5. Necháme kysnúť 45-60 min. (pri teplote 35 °C) a chránime pred skôrnatením. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 50-60 min. Volíme spodný a horný ohrev. Pre prípravu drobnejšieho pečiva (buľky, dalamánky, bagetky, či ciabatty) uberieme z receptúry asi 20 ml vody. Spracovávame ako chlieb. Pre pečenie bagiet volíme radšej vlnitý plech. Menšie kusy kysnú cca 40 min., potom pečieme pri vyššej teplote (aj 220 °C) asi 20-25 min.
Zloženie:
deproteinovaný pšeničný škrob, pšenová múka, lupinová múka, zemiakové vločky, ľanová múka (4%),
zahuťovadlo - guarová múka, cukor, soľ, korenie na chlieb
Priemerné výživové hodnoty na 100 g zmesi:
energia 1434 kJ/339 kcal; tuky 1,7 g, z toho nenasýtené mastné kyseliny 0,3 g;
sacharidy 70 g, z toho cukry 3,7 g; vláknina 8,2 g; bielkoviny 6,8 g; soľ 2 g.
Skladovanie:
Skladujte v suchu dobre uzavreté.
Výrobca: