Popis: Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). Pozor! V ošatke sa chlieb NEPEČIE, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie.
Ošatka na chlieb je:
čistý prírodný produkt šetrný k životnému prostrediu
materiál bez chemických prísad
určená na kysnutie, nie na pečenie
Použitie ošatky na kysnutie cesta:
Pred prvým použitím stačí ošatku ľahko jemnou kefkou očistiť a vysypať múkou alebo zemiakovým, či kukuričným škrobom. Pri ďalších použitiach netreba vysypávať. Keďže ide o neošetrený materiál, nemali by sme ich namáčať do vody, ale po dokončení ich len oprášiť od zostatkovej múky alebo škrobu a ošatky nechať dokonale VYSCHNÚŤ.
Ošetrenie ošatky po použití:
Nakoľko ošatky počas kvasenia absorbujú z cesta do seba určitú vlhkosť, výrobca odporúča v závislosti od ich spôsobu používania (okrem pravidelného vyschnutia po použití) medzi 4 až 12 týždňami vyčistiť ich aj tvrdšou kefou a dať ich do rúry pri teplote okolo 120 stupňov Celzia po dobu cca 25 minút. Vtedy ošatky dôkladne vyschnú a zabijú sa aj všetky prípadné baktérie a plesne.