Tekvicový olej
100%-ný tekvicový olej je určený v prvom rade
na priamy konzum. Pravidelným úžívaním malého objemu (zvyčajne 1 lyžice ráno a večer) predídete množstvu zdravotných problémov a dodáte Vášmu organizmu množstvo potrebných látok.
Popri priamom užívaní je olej veľmi vhodný ako dochucovadlo množstva jedál, či nezameniteľná dekoračná poleva.
Pôvod výroby:
Technológia výroby pochádza z oblasti rieky Mura v Slovinsku. Táto oblasť sa vyznačuje úrodnou pôdou vhodnou na pestovanie tekvíc a dlhoročnou tradíciou ručnej výroby tekvicového oleja.
Ručne vyrábané tekvicové oleje sa odlišujú jemnými rozdielmi v spôsobe výroby, vďaka ktorým sú jedinečné svojou typickou chuťou. Domáci výrobca musí mať cit pre tradičnú prípravu oleja a popri rodinnom recepte tiež potrebné vedomosti a zručnosti.
Zloženie a výroba:
Energia: 3382 kJ/823 kcal
Tuky: 91g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 18g
Sacharidy: 0g
z toho cukry: 0g
Bielkoviny: 0g
Soľ: 0g
Bez pridaných chemických a konzervačných látok a farbív. Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením. Po otvorení skladujte v chlade.
Dávkovanie: len 2 polievkové lyžice denne vám pomôžu predchádzať problémom s prostatou. Tieto problémy prichádzajú s pribúdajúcim vekom. Viaceré vedecké štúdie preukázali, že tekvicový olej pozitívne ovplyvňuje žľazy prostaty a tým pôsobí na jej zdravie.
Vedeli ste že?
" ... lyžica tekvicového oleja Vám každé ráno podporí funkciu štítnej žľazy na dvadsaťštyri hodín?"
Tekvicový olej obohatí Vaše telo o množstvo antioxidantov a o široké spektrum vitamínov A, B1, B2, B6 a E. Taktiež dodáva výživu kĺbom a zvyšuje účinok liečby artritídy. Tento olej môžme považovať za alternatívnu liečbu artritídy, ktorá nemá vedľajšie účinky na rozdiel od niektorých liekov. Na odstránení zápalu sa podieľajú antioxidanty i esenciálne kyseliny.
Denným užívaním tekvicového oleja:
- eliminujete infekcie močových ciest a inkontinenciu
- pomôžete zdraviu žalúdka a vôbec celého tráviaceho traktu
- regulujete vysokú hladinu cholesterolu v krvi, čím znižujete riziko vzniku a rozvoja kardiovaskulárnych ochorení
- chránite cievy pred aterosklerózou
- zvýšite obranyschopnosť Vášho imunitného systému
- spustite reguláciu metabolizmu bielkovín, tukov, cukrov a minerálnych látok
- zabezpečíte obnovu buniek, reparáciu tkanív a fyziologickú výkonnosť organizmu
- spevnite si kostné tkanivo, predídete vzniku osteoporózy
- odstránite z Vášho tela parazity
- zamedzíte vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov a tvorbe stareckých škvŕn
- zlepší sa Vám pamäť a predídete nervozite a podráždenosti
Spôsob výroby tekvicového oleja
Prvou fázou je ručné triedenie tekvíc a začína už v procese zberu. Semiačka zo starostlivo vytriedených tekvíc sa prvé zbavujú čiastočiek dužiny, potom sa premyjú vodou a následne putujú do sušiarne, kde sa musia čo najrýchlejšie vysušiť.
Nasleduje ďalší dôležitý krok - vizuálna kontrola kvality semiačok. Tieto musia byť dobre vysušené a nesmú javiť známky rôznych vád, ako sú plieseň, presušenie, alebo zvýšená vlhkosť, nedostatočné zbavenie nečistôt a iné.
Zdravé a nepoškodené semiačka sa zomelú na múku, ku ktorej sa pridáva soľ. Následne sa všetko zmieša s malým obsahom vody.
Teraz sa môže začať fáza šetrného praženia. Šetrného preto, aby si olej zachoval svoju nezameniteľnú farbu, chuť, konzistenciu, arómu a aby sa v oleji zachovali všetky pre organizmus prospešné látky. Pražením sa zo semiačok odparuje prebytočná vlhkosť a celá zmes dostáva typickú arómu tekvicového oleja. Celý tento proces sa robí ručne za prítomnosti skúseného pražiara. Semiačka sa nesmú pripáliť a je potrebné presne odhadnúť, kedy je zmes už pripravená k samostatnému lisovaniu. Toto sa dá len na základe dlhoročných skúsenosti pražiara.
Po ukončení praženia zmes putuje do lisu, kde sa pomaly, zvyšovaním tlaku rodí olej tmavozelenej farby a nezameniteľnej arómy.
Prihlásiť sa