Balenie: 20 vreciek po 2g
Zaradenie: Slovenský bylinný čaj - v nálevových vreckách
Použitie: Čaj má priaznivý účinok pri cukrovke, pôsobí dezinfekčne v tráviacom a močovom ústrojenstve a tiež pri hnačkových ochoreniach. Farbivo plodov má vplyv na regeneráciu očnej sietnice.
Zloženie: Plod čučoriedky- fructus myrtilli a Vňať čučoriedky- herba myrtilli
Príprava: 1 vrecko zalejeme 0,2 l vriacej vody a prikryté necháme lúhovať 15 minút.
Vyrobené na Slovensku.
Čučoriedka
je našou oficiálnou liečivou rastlinou a v poslednej dobe sa stáva aj významnou vývoznou komoditou, pričom sú stredobodom záujmu nielen plody, ale aj listy.
Chemické zloženie listov je veľmi zaujímavé, nakoľko obsahujú až 11% trieslovín, glukoníny, organické kyseliny a myrtilín (intenzívne farbivo čučoriedok).
Vedeli ste, že?
...čučoriedky neboli vždy populárne? Toto chutné, drobné lesné ovocie sa dostalo ľuďom do povedomia počas prvej svetovej vojny. Chudobným vtedy poskytli obživu, no po vojnách sa začali objavovať aj na trhoch a stali sa pravou ľudovou pochutinou.
Počas druhej svetovej vojny už pravdepodobne boli odhalené pozitívne účinky čučoriedok na ľudský zrak, pretože čerstvé plody boli súčasťou stravy anglických letcov, ktorí lietali najmä v noci.
Glukoníny a triesloviny v listoch znižujú hladinu cukru v krvi, preto sa používajú ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky.
Vedeli ste, že?
....sušené listy čučoriedky sú súčasťou čaju pre diabetikov - Diabetan?
Okrem cukrovky odvar z listov pomáha aj pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, čistí a dezinfikuje ľadviny a močové cesty, na rozdiel od plodov je vhodné ho použiť aj pri liečbe zápalu močového mechúra.
Vonkajšie použitie listového odvaru je odporúčané formou obkladov na pokožku, ktorá je postihnutá ekzémom, či psoriázou.