Kvalitný včelí med zo Slovenskej republiky.
Lipový med vďaka svojej lahodnej chuti a pomalšej kryštalizácii patrí medzi
najžiadanejšie a najchutnejšie medy vôbec.
Zdravie a včelí med
Obsahuje množstvo enzýmov. Z ľudového liečiteľstva nám sú práve pri lipovom mede známe jeho protizápalové účinky. Veľmi dobre nám preto poslúži pri zápaloch horných dýchacích ciest, zápaloch priedušiek, prieduškovej astme, zápaloch hrdla, zápaloch nosných dutín, pri angíne. Lipový med podporuje vykašliavanie. Výborne sa hodí v kombinácii s bylinkovými čajmi.
Ako chutí lipový včelí med?
Každého konzumenta poteší jeho príjemná lahodná chuť. Osobne sa pri lyžičke lipového medu mysľou prenesiem priamo do včelnice, kde sa skĺbi vôňa dreva s príjemnou vôňou včelieho vosku a vytvorí tým neopísateľnú čuchovú kulisu. Práve táto vôňa sa prenesie prostredníctvom lipového medu priamo na jazyk a zanechá vo Vás krásny gurmánsky zážitok.
✔ Kryštalizácia je pomalšia. Med je svetlejšej jantárovej farby.
✔ Med je najznámejší a najdôležitejší včelí produkt.
✔ Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a "liek".
Ako vzniká včelí med?
Včely pozbierajú nektár alebo medovice a iné sladké šťavy rastlinného pôvodu, ktoré obohatia látkami z vlastného tela (enzýmy a živočíšne bielkoviny z hltanových žliaz), pozmenia vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladnia v plástoch, kde potom táto hmota dozrieva na med.
Obsah jednoduchých cukrov-obzvlášť glukózy je veľmi dôležitý pre organizmus, pretože
je priamo vstrebávaný sliznicou do krvi.
Tým dodáva telu energiu okamžite. Je to hlavný zdroj výživy svalového tkaniva. A preto sa med hodí na rýchle posilnenie ťažko pracujúceho človeka, športovcov a pod.
Veľmi rýchlo osvieži aj jedna lyžica medu.