Baraka Jadrá sladkých mandlí hobľované 80g

výrobca: BARAKA EAN: 8586009900036
2,39 €
Skladom - Doručenie do 3 pracovných dní
Výborné ako posýpka pokrmov a zároveň výživný doplnok vašej stravy.
Doprava zadarmo
pri nákupe nad 80 €
Doručenie do 3 pracovných dní

Jadrá sladkých mandlí hobľované

Výborné ako posýpka pokrmov a zároveň výživný doplnok vašej stravy.

Raňajkové menu vločky s mliekom a medom doplnené hoblinami mandlí, sušenými hrozienkami či brusnicami vás určite dokonale zasýtia

Mandle sú veľmi zdravé, pretože oleje a ďalšie látky v nich obsiahnuté dokážu výrazne znížiť hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi človeka a navyše obsahujú ďalšie rady vitamínov, ktoré telu prospievajú.

Najdôležitejšie z nich sú antioxidanty, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa voľných radikálov pôsobiacich v bunkách a tkanivách veľkú neplechu. Voľné radikály dokážu podnietiť vznik rakoviny alebo poškodiť cievy a srdce. Antioxidanty z mandlí im v tom môžu zabrániť. Podľa nového výskumu dokážu mandle znížiť i riziko vzniku Alzheimerovej choroby a cukrovky.

Čo teda vlastne mandle obsahujú?

Jedna hrsť mandlí vážiaca necelých 30 gramov (čo je odporúčaná denná dávka mandlí, ktorú by sme mali zjesť), obsahuje až 20 rôznych flavonoidov, teda látok, ktoré pomáhajú pred rozvojom chorôb srdca a ciev. Uvádza sa dokonca, že tieto flavonoidy, ak sú v potrave zastúpené v dostatočnom množstve, môžu znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení až o 22%.

Mandle sú bohaté na všetky základné živiny. Medzi potravinami rastlinného pôvodu patria mandle k jedným z najbohatších na proteíny. Viac ako polovicu hmotnosti mandlí tvoria tuky. Skladajú sa predovšetkým z mononenasýtených (34%) a polynenasýtených (11%) mastných kyselín, hlavne kyseliny linolovej, ktorá v nervovej sústave plní dôležitú funkciu. Obsahujú menej sacharidov ako proteínov či tukov. Preto je vhodné kombinovať ich s chlebom alebo so sušeným ovocím, ako sú hrozienka či figy. Sú bohaté na vitamíny B1, B6 a na vitamín E.

Mandle sú jedným z najbohatších rastlinných zdrojov vápnika a fosforu. Obsahujú tiež významné množstvo horčíka, draslíka a železa. Obsah vápnika v mandliach (266 mg/100 g) je o veľa vyšší ako v mlieku, ale bežne konzumujeme menej mandlí ako mlieka alebo mliečnych výrobkov. (Nejde však len o množstvo minerálov, ktoré mandle obsahujú, ale aj o to, aký je ich vzájomný pomer. Vápnik, rovnako ako fosfor a horčík, musí totiž byť v krvi v správnom pomere. Preto nášmu telu prospeje, keď budeme konzumovať také potraviny, v ktorých sú tieto látky zastúpené v potrebnom množstve. Je dokázané, že mäsitá strava s vysokým obsahom fosforu spomaľuje vstrebávanie vápnika v črevách. Navyše pri nej dochádza k zvýšenému vylučovaniu tohto minerálu močom.)

Mandle sú veľmi bohaté na zinok, meď a mangán, tj. stopové prvky, ktoré v tele plnia dôležité funkcie.
Správna rovnováha medzi atómami vápnika, horčíka a draslíka je dôležitá pre udržovanie sily svalov a znižovanie nervového napätia. Nedostatok vápnika v krvi môže spôsobiť nervozitu. Pomer týchto minerálov v mandliach zabezpečuje zdravú funkciu nervového systému. Optimálne množstvo fosforu a polynenasýtených mastných kyselín (ako kyseliny linolovej) pomáha pri tvorbe fosfolipidov, základné zložky bunkových membrán. Pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, dodáva pevnosť svalom a pomáha prekonávať stres, depresiu a únavu.

Športovci a ťažko pracujúci nájdu v mandliach potravinu, ktorá dodáva telu energiu a vitalitu.

Napriek tomu, že mandle sú bohaté na tuky, nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ju znižujú.

To isté platí aj o vlašských orechoch. Je to dané vyváženým pomerom mastných kyselín a vysokým obsahom vitamínu E, ktorý má výrazný antioxidačný účinok. Vďaka tomu, že mandle obsahujú veľa vápnika, ktorý podporuje srdcovú činnosť, a vitamínu E, majú priaznivý vplyv na zdravú funkciu kardiovaskulárnej sústavy. Vitamín E, silný antioxidant, zabraňuje tvorbe artériosklerotického plátu v tepnách. Mandle obsahujú veľké množstvo minerálov, z ktorých sa skladá kostra (vápnik, fosfor a horčík), a majú alkalizujúci účinok, ktorý podporuje zadržiavanie vápnika v tele. Vďaka týmto vlastnostiam sú mandle ideálnou potravinou pre tých, ktorí trpia osteoporózou alebo demineralizáciou kostí. Mandle sú ideálne pre tehotné ženy, pretože obsahujú veľké množstvo minerálov potrebných pre vývoj plodu. Je tiež dokázané, že podporujú tvorbu materského mlieka.

Zloženie: jadrá sladkých mandlí hobľované

Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 623,3 kcal; tuky: 54 g; sacharidy: 10 g; bielkoviny: 24 g; soľ: 0 g.

 

Vaše hodnotenie

Vlastnosti

Výrobca BARAKA
Krajina pôvodu Španielsko
Farba Neurčená
Hmotnosť 80g
Čo vás trápi? Depresia, úzkosť, stres, Diabetes, Cholesterol, Kojenie, Nervová sústava, Osteoporóza, Srdcovocievny systém, Svaly, Únava
Daň 20%
Cena platná od 28. 09. 2023

Súvisiace produkty