Bedrovník anízový Aníz Plod
Zaradenie:
|
Slovenský bylinný čaj - sypaný
|
Použitie:
|
Droga má mohutné odhlieňovacie a odkašľávacie účinky. Pôsobí na činnosť mliečnych žliaz u dojčiacich matiek. Droga má aj dobré vetropudné účinky, pri črevných a žalúdočných kolikách
|
Zloženie:
|
plod bedrovníka anízového - Pimpinella anisum
|
Príprava:
|
Lyžicu drogy na 2 dcl vriacej vody. Lúhovať 5-10 minút.
|
Bedrovník anízový účinky:
Rastlina je známa tiež pod názvom aníz, pôvodne pochádza z Egypta, ale dnes sa pestuje v celej južnej Európe a nie je problém ju dopestovať aj u nás. Aníz je charakteristický svojou vôňou, semená obsahujú približne 12% vody, 18 % bielkovín, približne 10% tukov, zhruba 4% cukru, až 17% surovej vlákniny, 2-6% éterického oleja, 24% bezdusíkatých látok a 5-7% popolovín. Za najvýznamnejšiu obsahovú látku sa považuje práve olej, v ktorom sa nachádza anízový gáfor, anetol, a anízová kyselina.
Vedeli ste, že?
... už Plínius (rímsky spisovateľ, autor prírodopisnej encyklopédie - Naturalis Historica) zvykol hovoriť, že aníz rastie pre kuchyňu ale aj pre lekára? V časoch po narodení Krista sa používal takmer na všetky choroby a bol tiež obľúbenou koreninou aj pre skromnejšie kuchynské požiadavky.
Aníz má mnohé priaznivé účinky na ľudský organizmus. Svoje o ňom vedia čerstvé mamičky, ktoré po ňom siahajú najmä pri zníženej laktácii (tvorbe mlieka). Účinné látky prechádzajú do materského mlieka, a tak sa dostávajú aj do tela dojčeného bábätka.
Okrem problémov pri laktácii, tiež pôsobí na celkové uvoľnenie organizmu, výrazná aróma pomáha uvoľniť psychické napätie (dnes tak populárna aromaterapia). Najznámejšie účinky tejto liečivej rastlinky sa však spájajú s uvoľňovaním hlienov, preto je častou súčasťou prieduškových čajových zmesí. Anízový čaj tiež uľahčí vykašliavanie. Prostredníctvom naparovania uvoľní dýchacie cesty, je však dôležité do vriacej vody aníz rozdrviť (uvoľnenie éterických olejov je po rozdrvení rýchlejšie a výraznejšie).
Vedeli ste, že?
... anízom Gréci dochucujú ich národný alkohol Ouzo?
Liečivá rastlina zatočí aj s tráviacimi problémami. Vďaka svojim spazmolitickým účinkom si poradí s kŕčmi hladkého svalstva, pre najmenších je vhodný na odstraňovanie plynatosti. Zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa zrýchľuje trávenie. Uľahčuje aj vstrebávanie živín z jedla a znižuje cholesterol.
Vedeli ste, že?
...aníz je častou súčasťou ústnych vôd? Na zmiernenie (v lepšom prípade odstránenie) zápachu z úst ho žuli už naši predkovia.
Vďaka svojej výraznej vôni sa rastlina využíva aj v kuchyni. Obľúbená korenina sa pridáva do chleba, zaváranej cvikly, červenej kapusty. Skvelú chuť dodá rybám aj šampiňónom, veľký význam anízu prikladá indická aj čínska kuchyňa, nájdete ho takmer v každom mäse. Nemožno mu poprieť ani jeho obľúbenosť použitia pri výrobe likérov a rôznych aperitívov.