Chlieb s avokádom a vajíčkom je moderná klasika, ktorá si našla cestu na naše taniere. Nie je to len módna vlna. Je to chutné, výživné a rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť na desiatky spôsobov.

 

A keďže variácií nikdy nie je dosť, pripravili sme pre vás 4 obľúbené kombinácie, ktoré stoja za vyskúšanie. Každá z nich je výnimočná svojou chuťou, štruktúrou aj výživovými benefitmi.
Inšpirujte sa, nechajte sa naviesť . Poďme na to!

 

Inšpirácie na tanieri: 4x chlieb s avokádom a vajíčkom, ktoré si zamilujete

 

1. S restovaným špenátom a strateným vajíčkom

Chlieb s avokádom s restovaným špenátom a strateným vajíčkom

Krémové avokádo na celozrnom chlebe doplnené o restovaný baby špenát a pošírované vajíčko s jemne tekutým žĺtkom. Dochutené chilli vločkami pre mierne pikantný záver.

 

Ako na to:


Špenát krátko orestujte na olivovom oleji, jemne osoľte. Stratené vajíčko pripravte v horúcej vode s lyžičkou octu (2–3 minúty). Na celozrnný chlieb rozotrite avokádo, pridajte špenát, vajíčko a dochuťte soľou, sušeným chilli a farebným korením.


Prečo to vyskúšať: Špenát dodáva železo a vitamín K, vajce kvalitné bielkoviny a zdravé tuky.

 

2. S čerstvým špenátom a pošírovaným vajíčkom

Avokádový chlieb s čerstvým špenátom a pošírovaným vajíčkom
Svieža verzia, kde je špenát použitý surový. Zachová si tak maximum vitamínov. Štipka farebného korenia a jemné chilli dotvárajú dokonalú rovnováhu.

 

Ako na to:


Avokádo rozpučte s trochou citrónovej šťavy, rozotrite na kváskový chlieb. Poukladajte čerstvé listy baby špenátu a pošírované vajíčko, na záver dochuťte soľou, sušeným chilli a farebným korením.


Prečo to vyskúšať: Vysoký obsah vlákniny, kyseliny listovej a vitamínu C – ideálne na odľahčený štart dňa.

 

3. S čerstvým syrom a strateným vajíčkom

Chlieb s avokádom, čerstvým syrom a strateným vajíčkom
Avokádový základ je zjemnený ricottou alebo smotanovým syrom, ktoré celé jedlo krásne zharmonizujú. Navrch jemne uvarené vajíčko a trocha ľanových semienok.

 

Ako na to:


Na chlieb natrite avokádo a na jeho časť naneste trochu syra. Pridajte stratené alebo uvarené vajíčko a posypte ľanovými semienkami.


Prečo to vyskúšať: Vyvážené raňajky plné bielkovín, omega-3 a jemnej krémovosti.

 

4. S vareným vajíčkom, bazalkou a nakladanou cibuľkou

Chlieb s avokádom, vareným vajíčkom, bazalkou a nakladanou cibuľkou
Nadýchané avokádo, bazalka, mierne kyslastá nakladaná červená cibuľa a polotvrdé vajíčko. Trochu extravagantné, no chuťovo vyvážené.

Ako na to:


Avokádo rozotrite na hrianku, pridajte na polovicu prekrojené vajíčko, trochu bazalky a domácu nakladanú cibuľku. Dochuťte soľou a farebným korením.


Prečo to vyskúšať: Bazalka podporuje trávenie, cibuľa dodáva antioxidanty a výrazný tón.

 

Nutričné benefity, ktoré ocení každý

  • Avokádo: zdravé mononenasýtené tuky, vláknina, vitamíny E, K, B6, draslík.
  • Vajce: bohaté na bielkoviny, cholín, vitamín D – všetko dôležité pre mozog, energiu aj imunitu.
  • Celozrnný chlieb: komplexné sacharidy a vláknina, ktoré zasýtia a podporia trávenie.

 

Spolu tak vytvárajú raňajky, ktoré sú nielen chutné, ale aj vyvážené. Ktorá verzia vás oslovila najviac? 

 

Obr. Canva.sk