Chlieb s avokádom a vajíčkom je moderná klasika, ktorá si našla cestu na naše taniere. Nie je to len módna vlna. Je to chutné, výživné a rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť na desiatky spôsobov.
A keďže variácií nikdy nie je dosť, pripravili sme pre vás 4 obľúbené kombinácie, ktoré stoja za vyskúšanie. Každá z nich je výnimočná svojou chuťou, štruktúrou aj výživovými benefitmi.
Inšpirujte sa, nechajte sa naviesť . Poďme na to!
Inšpirácie na tanieri: 4x chlieb s avokádom a vajíčkom, ktoré si zamilujete
1. S restovaným špenátom a strateným vajíčkom

Krémové avokádo na celozrnom chlebe doplnené o restovaný baby špenát a pošírované vajíčko s jemne tekutým žĺtkom. Dochutené chilli vločkami pre mierne pikantný záver.
Ako na to:
Špenát krátko orestujte na olivovom oleji, jemne osoľte. Stratené vajíčko pripravte v horúcej vode s lyžičkou octu (2–3 minúty). Na celozrnný chlieb rozotrite avokádo, pridajte špenát, vajíčko a dochuťte soľou, sušeným chilli a farebným korením.
Prečo to vyskúšať: Špenát dodáva železo a vitamín K, vajce kvalitné bielkoviny a zdravé tuky.
2. S čerstvým špenátom a pošírovaným vajíčkom

Svieža verzia, kde je špenát použitý surový. Zachová si tak maximum vitamínov. Štipka farebného korenia a jemné chilli dotvárajú dokonalú rovnováhu.
Ako na to:
Avokádo rozpučte s trochou citrónovej šťavy, rozotrite na kváskový chlieb. Poukladajte čerstvé listy baby špenátu a pošírované vajíčko, na záver dochuťte soľou, sušeným chilli a farebným korením.
Prečo to vyskúšať: Vysoký obsah vlákniny, kyseliny listovej a vitamínu C – ideálne na odľahčený štart dňa.
3. S čerstvým syrom a strateným vajíčkom

Avokádový základ je zjemnený ricottou alebo smotanovým syrom, ktoré celé jedlo krásne zharmonizujú. Navrch jemne uvarené vajíčko a trocha ľanových semienok.
Ako na to:
Na chlieb natrite avokádo a na jeho časť naneste trochu syra. Pridajte stratené alebo uvarené vajíčko a posypte ľanovými semienkami.
Prečo to vyskúšať: Vyvážené raňajky plné bielkovín, omega-3 a jemnej krémovosti.
4. S vareným vajíčkom, bazalkou a nakladanou cibuľkou

Nadýchané avokádo, bazalka, mierne kyslastá nakladaná červená cibuľa a polotvrdé vajíčko. Trochu extravagantné, no chuťovo vyvážené.
Ako na to:
Avokádo rozotrite na hrianku, pridajte na polovicu prekrojené vajíčko, trochu bazalky a domácu nakladanú cibuľku. Dochuťte soľou a farebným korením.
Prečo to vyskúšať: Bazalka podporuje trávenie, cibuľa dodáva antioxidanty a výrazný tón.
Nutričné benefity, ktoré ocení každý
- Avokádo: zdravé mononenasýtené tuky, vláknina, vitamíny E, K, B6, draslík.
- Vajce: bohaté na bielkoviny, cholín, vitamín D – všetko dôležité pre mozog, energiu aj imunitu.
- Celozrnný chlieb: komplexné sacharidy a vláknina, ktoré zasýtia a podporia trávenie.
Spolu tak vytvárajú raňajky, ktoré sú nielen chutné, ale aj vyvážené. Ktorá verzia vás oslovila najviac?
Obr. Canva.sk