Hľadáte chutný a zdravý recept, ktorý oživí váš jedálniček? Cviklové placky s mrkvou a bylinkami sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú do stravy zaradiť viac zeleniny bez kompromisov v chuti. Ich jemne sladkastá chuť v kombinácii s voňavými koreninami a chrumkavou kôrkou je jednoducho neodolateľná.
Placky sú nielen nutrične bohaté, ale aj bez mäsa. Takže sú vhodné pre vegetariánov aj tých, ktorí si chcú dopriať odľahčený obed či večeru. Skvele sa hodia s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Ak hľadáte zdravší spôsob prípravy, môžete ich namiesto vyprážania upiecť v rúre. Výsledok bude rovnako chutný, no s nižším obsahom tuku.
Zdravotné benefity cviklových placiek
✔ Bohaté na vlákninu – cvikla a mrkva podporujú trávenie a zdravie čriev.
✔ Zdroj antioxidantov – cvikla obsahuje betanín, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a podporuje detoxikáciu organizmu.
✔ Nízky obsah soli – vďaka použitiu Nesoldiku môžete tento pokrm zaradiť aj do diétneho režimu.
✔ Dostatok bielkovín – vajcia v recepte zabezpečujú potrebnú dávku bielkovín, vďaka čomu sú placky výživné a zasýtia na dlhší čas.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cvikla
- 3 väčšie mrkvy
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 4 PL hladkej múky (môže byť aj špaldová)
- 1 ČL nesoldika (alebo iná koreninová zmes)
- ½ ČL mletého farebného korenia
- ½ ČL mletej rasce
- ½ ČL sušeného oregana, tymianu alebo majoránky (podľa chuti)
- Olej na vyprážanie (repkový alebo olivový)
Cviklové placky - postup prípravy:
- Najprv si pripravíme zeleninu. Cviklu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak pretlačíme.
- Všetky ingrediencie zmiešame v miske.
- K zeleninovej zmesi pridáme vajcia, múku a všetky koreniny.
- Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo do kompaktnej hmoty. Ak je zmes príliš riedka, pridáme trochu múky, aby sa s ňou lepšie pracovalo.
- Na panvici rozohrejeme olej a placky opečieme z oboch strán dozlatista. Trvá to približne 3–4 minúty na každej strane.
- Po upečení ich preložíme na papierový obrúsok, aby sme odsali prebytočný olej.
- Podávame teplé s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo čerstvým zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť.
Tipy na servírovanie a kombinácie
- S jogurtovým dipom – zmiešajte biely jogurt s nasekanými bylinkami, štipkou soli a citrónovou šťavou.
- Ako príloha k rybe alebo kuraciemu mäsu – skvele doplnia ľahký proteínový pokrm.
- Pečené namiesto vyprážaných – ak chcete zdravšiu verziu, poukladajte placky na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich jemne olejom a pečte pri 180 °C asi 25 minút.
Tip:
Ak obľubujete šaláty, vyskúšajte aj šalát so sušenými paradajkami a šunkou. Recept nájdete TU.
Obr. vlastný archív