Mandľová múka je jedna z
najobľúbenejších surovín bezlepkového pečenia. Mandle sú zdrojom vitamínov a minerálov, napríklad horčíka, fosforu, zinku, vápnika a
vitamínu E. Navyše obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pôsobia preventívne pri niektorých ochoreniach.
Je vhodná pre bezlepkovú diétu.
Mandľová múka odtučnená sa vyrába z lúpaných (blanšírovaných) alebo neolúpaných (neblanšírovaných) sladkých mandlí. Najskôr sa lisovaním zbaví tukov (oleja) a následne sa najemno pomelie. Táto odtučnená múka má ľahšiu konzistenciu, obsahuje malé množstvo tuku (okolo 10%) a hodí sa viac pre varenie a pečenie. Rovnako tak ale je vhodná aj do studenej kuchyne, má práškovitejšiu konzistenciu oproti neodtučnenej múke, viac saje tekutiny a zväčšuje svoj objem.
Použitie a príprava:
Mandľovú múku používame hlavne pri pečení, do tort a cukroviniek, do krémov, dezertov, môžeme z nej vyrábať aj mandľové mlieko a domáci marcipán, makrónky. Múka je vhodná pre sladké pečenie a cukrársku výrobu, rovnako tak s ňou možno nahradiť čiastočne bežnú múku.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 2608 kJ / 623 kcal; tuky: 54,1 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,22g; sacharidy: 14,54 g; z toho cukry: 6,90g; bielkoviny: 24,10 g; soľ: 0,03g.
Zloženie: 100% múka z mandľových orechov
Skladovať na suchom a tmavom mieste.
Prihlásiť sa