Pšeničné vločky sa získavajú z navlhčených a lisovaných zŕn pšenice, pri zachovaní väčšiny hodnotných látok. Používajú sa pri príprave müsli, cereálií, príloh, na zahustenie polievok, pri pečení a ďalších kulinárskych úpravách. Výborné sú do obilných kaší alebo napríklad len s jogurtom a ovocím.
Čo obsahuje pšenica?
Pšenica obsahuje škrob (50-70%), bielkoviny (8-13%) hrubá vláknina (do 2%), tuk 1,5% kyselina olejová, linolová). Je zdrojom vitamíny skupiny B najmä tiamínu, vitamínu E, z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, fosfor, draslík, horčík a zinok.
Na živiny sú bohaté aj pšeničné klíčky (najmä vitamíny B, E a minerálne látky). Tie zostávajú prítomné v celozrnnej múke, takže výživná hodnota tejto múky je vyššia oproti bielej múke. Z klíčkov sa vyrába olej s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý funguje ako antioxidant – redukuje voľné radikály a chráni tak telo.
Pšenica a zdravie
Pšenica je nenahraditeľným zdrojom energie a to nielen pre svalstvo, ale aj mozgové a nervové bunky. Kombinácia škrobu a vlákniny tak ako sa vyskytuje v plnom zrne pšenice má mimoriadne priaznivé účinky. Vláknina podporí trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a cholesterolu a podporuje imunitu. Okrem toho má pšenica dobré účinky proti depresii, vypätým nervovým stavom, stresu a nervozite.
Zloženie: 100% z pšenice potravinárskej
Podiel v konečnom produkte: 100%
Alergény: obsahuje lepok
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 160,6kJ / 38,38kcal; tuky: 0,97g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0g; sacharidy: 5,18g, z toho cukry 0g; bielkoviny: 2,33g; soľ 0,01g
Skladovanie: Skladujte v suchu, mimo priameho slnečného žiarenia pri teplotách 0-30°C. Nevystavujte mrazu a vlhkosti.
Prihlásiť sa