Špalda je prastará obilnina, ktorá nebola šľachtená, teda si zachovala veľké množstvo cenných látok. Obsahuje veľa horčíka, vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B17. Je ľahšie stráviteľnejšia ako klasická pšenica.
Otruby sú produkt vznikajúci pri spracovaní pšenice, ovsa, raže, špaldy atď. Sú veľmi dobrým zdrojom stráviteľnej aj nestráviteľnej vlákniny, čo je ideálna kombinácia pre zachovanie správnej činnosti hrubého čreva a núti ich k pohybu a tým sú otruby pre naše telo tak dôležité. Otruby sa používajú aj na liečbu ekzémov v podobe kúpeľov. Ich konzumáciou sa zníži riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Pozor na nadmerný príjem!
Nadmerná konzumácia môže spôsobiť syndróm dráždivého čreva a nadúvanie. Tiež môže zhoršiť vstrebávanie vápnika a železa.
Prečo je pšenica špaldová zdravá?
podpora imunitného systému
ľahko stráviteľná
pomáha pri odstraňovaní žlčových kameňov
migréna
ateroskleróza
cukrovka
vysoký krvný tlak
cholesterol
vďaka špalde si tiež upokojíte a posilníte psychiku
schopnosť podporovať regeneráciu buniek tiež pomáha predchádzať rakovine
Použitie špaldové otruby:
ranná kaša
prídavok do pečiva, múčnikov, sladkých dezertov
prídavok do slaného pečiva, chlebov
koláče, cesta
vhodná posýpka jogurtov
Zloženie: otruby pšenice špaldovej
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1408 kJ / 337 kcal; tuky: 3 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g; sacharidy: 65 g; z toho cukry: 0,0 g; vláknina: 15,0 g; bielkoviny: 13,0 g; soľ: 0,0 g.