Prevažná časť Volovských vrchov je zalesnená s prevahou smreka a jedle.
Táto lokalita a biotop ponúka včelárom a hlavne výhodné podmienky na získavanie veľmi cenného medovicového medu či už jedľovej alebo smrekovej medovice v závislosti od roku a aktuálneho počasia.
Smreková medovica, ktorá v tomto mede prevažuje sa od ostatných medov líši hustejšou konzistenciou, tmavou červenohnedou farbou a výraznejšou aromatickou chuťou.
Zaujímavosťou je že ho včely neprodukujú z nektáru kvetov ale zo sladkej šťavy ktorú produkujú vošky napichávaním ihličiek smrekov a saním šťavy.
Ich metabolizmus nedokáže stráviť niektoré zložky a tak ju vylučujú vo forme sladkých kvapôčok na ihličie a listy stromov, ktoré následne zbierajú včely a produkujú z nej med.
Medovica sa nedá vyprodukovať každý rok. Záleží to od klimatických podmienok a aktuálnej rozmnoženosti vošiek. Ak je medovica jediným zdrojom znášky včiel neobsahuje peľ a tak je med vhodný aj pre astmatikov, alergikov a ľudí ktorí majú inak problémy s užívaním kvetových medov.
Obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov. Preto sa odporúča ľuďom trpiacim srdco – cievnymi ochoreniami.
V porovnaní s kvetovými medmi má výraznejšie antibakteriálne účinky ale je ťažšie stráviteľný.