Brusnice a šťava z nich získaná obsahuje významné množstvo proantokynidínov, z ktorých niektoré sú schopné znižovať schopnosť niektorých patogénnych mikroorganizmov kolonizovať steny močových ciest a tak bránia ich infikovaniu a preto je šťava z nich vhodná najmä u pacientov s opakujúcimi sa infekciami močových ciest.
Brusnice sú aj zdrojom viacerých vitamínov ako A, B a C, minerálnych látok ako vápnika, horčíka, draslíka dôležitých faktorov pre zdravie a výživu celého organizmu a obzvlášť v kombinácii s antioxidačne účinnými polyfenolmi aj pre kosti a krv.
Brusnice a z nich pripravená šťava obsahuje flavonoidy, najmä kvercetín a jeho glykozidy. Kvercetín sa vyznačuje radou pre zachovanie zdravia významných farmakologických účinkov ako je antioxidačný, protirakovinový, protizápalový, antialergický, redukuje krvný tlak, v kombinácii s resveratrolom znižuje vznik tukových buniek a jedna z novších štúdii potvrdila jeho účinok na hyperglykémiu, kde nazávisle na inzulíne zvyšuje využitie glukózy svalovými bunkami a pôsobí výrazne antidiabeticky.
Brusnice obsahujú významné množstvo resveratrolu (fytohormón - fytoalexín), ktorý sa vyznačuje významnými účinkami aj na človeka. Aj keď zatiaľ máme pomerne málo relevantných klinických štúdii kladného vplyvu resveratrolu na zdravie človeka, tak zatiaľ získané poznatky a pokusy na experimentálnych zvieratách naznačujú, že resveratrol má významné protirakovinové, kardioprotektívne, antidiabetické, neuroprotektívne, protizápalové, protivírusové a iné prospešné účinky na ľudský organizmus.
Všeobecne možno brusnice a šťavu z brusníc odporúčať najmä osobám s rizikom na ochorenia kardiovaskulárneho systému, s nábehom na aterosklerózu, trombózu, ďalej osobám s náchyľnosťou na diabetes – cukrovku, osobám s chronickými zápalovými ochoreniami a s nábehom na opakované infekčné ochorenia močového traktu.
Šťavy vyrábané šetrnou pasterizáciou
"Šťava je vyrobená z ovocia, ktoré sa lisuje za studena. Po navážení sa následne homogenizuje a za stáleho miešania sa zahrieva na 80 °C vo vákuovom parnom kotli. Vývevou sa zvýši podtlak v kotli, kde sa dosiahne vyšší pasterizačný účinok pri nižšej teplote, t.j. šetrná pasterizácia."
Zloženie: BIO brusnicová šťava NFC 100%, Brusnicová šťava vyrobená len z čistého ovocia. Obsah ovocnej zložky tvorí 100% (NFC - not from concentrate - nie je vyrobené z koncentrátu), šetrne pasterizované. Neobsahuje žiadne chemické látky, umelé sladidlá ani alergény.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 144 kJ / 34 kcal; tuky: 0 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g; sacharidy: 8,0 g; z toho cukry: 7,7 g; bielkoviny: 0,1 g; soľ: 0,1 g.