Pektín je druh polysacharidu, ktorý je najčastejšie prítomný v šupkách pomarančov a citrónov. Používa sa prevažne v potravinárskom priemysle zvlášť pri výrobe želé, pudingov, džemov, či rôznych želatínových výrobkov. Je aj súčasťou výplní liekov, ovocných štiav, mliečnych nápojov, či ako stabilizátor, teda nie je využitý iba ako zahusťovadlo.
Pektín a jeho prínos pre zdravie
Aj zdravé osoby sa pri dlhodobom užívaní pektínu cítia lepšie a zisťujú mnoho ďalších pozitív. K čomu pektín prispieva?
pomáha chrániť steny žalúdka a čriev a tak zmierniť rôzne tráviace ťažkosti
podporuje úbytok telesnej hmotnosti
pomáha zvýšiť viskozitu a znížiť množstvo stolice
môže viazať cholesterol v črevách a tým zabrániť jeho vstrebávaniu do krvného obehu
pozitívne vplýva na vysokú hladinu cukru v krvi – pomáha spomaliť aktivitu enzýmov, ktoré štiepia škroby a cukor
je vhodnou súčasťou detoxikačných kúr
pomáha telu rozkladať tuky na mastné kyseliny
Návod na prípravu a použitie pektínu:
10 g prášku stačí na zahustenie 1 kg zmesi. Po pridaní zamiešame a povaríme.
Zloženie výrobku:pektín z citrusových plodov
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota 880 kJ / 213 kcal; tuky 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g; sacharidy 24 g, z toho cukry 24 g; bielkoviny 16,7 g; soľ 3 g.