Tahini omáčka je vyrobená z jemne pražených lúpaných semienok sezamu. Má béžovú farbu a špecifickú ľahko orieškovú chuť. Môže sa pridávať do dressingov do šalátov, zeleninových či mäsových omáčok, alebo aj do polievok. Často je využívaná v balkánskej aj arabskej kuchyni, kde sa používa na rôzne spôsoby, na sladko aj na slano.
Prečo požívať tahini?
Tým, že sa dá použiť aj ako nátierka alebo ako náhrada masla, je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problém z cholesterolom, keďže tahini cholesterol neobsahuje.
obsahuje vitamíny skupiny B a minerály železo, vápnik, horčík, meď, zinok, selén
je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, aminokyselín, omega 6-mastných kyselín
má antioxidačné účinky, ochraňuje pečeň pred poškodením
znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a znižuje vysoký krvný tlak
priaznivo pôsobí na vlasy, nechty, kĺby a kosti
Zloženie: mierne pražené sezamové semienko
Môže obsahovať stopy sóje.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota 2783 kJ / 665 kcal; tuky 60 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 10 g; sacharidy 2 g, z toho cukry 1 g; bielkoviny 24 g; soľ 0, 09 g.