Špaldová múka celozrnná hladká od Nominal
Firma Nominal sa pestovaniu
pšenice špaldy venuje už od svojich počiatkov a špalda sa stala ich srdcovou plodinou. Táto plodina má vysokú nutričnú hodnotu a vo svojej
celozrnnej podobe aj
významný obsah jemnej vlákniny, ktorá je dobre prijímaná organizmom a podporuje črevnú peristaltiku a trávenie.
Od pradávna je cenená pre svoj stimulujúci vplyv na imunitný systém.
Pri zbere špaldy sa zbierajú klásky a tie sa musia vylúpať. Vylúpaných zrniečok je teda 50-60% zozbieraných kláskov.
Obsah
bielkovín sa pohybuje v špalde spravidla medzi
14-19 %, je teda vyššia, než u pšenice siatej. Čo sa týka aminokyselinového zloženia, je prakticky totožné s pšenicou setou. Množstvo lepkového podielu býva podobné, skôr vyššie.

Tuk špaldy obsahuje
vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.
Špalda je podobne ako pšenica siata zdrojom
vitamínov skupiny B (B1, B2, niacín,...) a
vitamínu E. Z minerálnych látok ide o
fosfor, draslík, železo, zinok, mangán, horčík a ďalšie. Ich množstvo je samozrejme závislé aj od podmienok, v akých sa rastlina pestuje.
Špaldová múka hlavné výhody:
- Významná je vysokým obsahom vlákniny.
- Je ľahšie stráviteľná ako ostatné druhy obilnín.
- Stimuluje imunitný systém a podporuje črevnú peristaltiku.
Využitie špaldovej múky v kuchyni
Celozrnná špaldová múka má príjemnú orieškovú príchuť a pretože má aj dobré pekárske vlastnosti, hodí sa technologicky na výrobu rôznych typov pečených dobrôt.
Chlieb, pečivo, rôzne placky, palacinky, lievance, vafle, sladké i slané koláče, krehké aj kysnuté cestá, rôzne sušienky a krekry.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1445 kJ / 342 kcal; tuky: 2,2 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,3 g; sacharidy: 62 g; z toho cukry: 2,3 g; vláknina: 9 g; bielkoviny: 14 g; soľ: <0,01 g.
Zloženie: pšenica špaldová
Skladovať na suchom a tmavom mieste.