Použitie: Rasca, alebo kmín, je jednou z najstarších korenín na území Európy a v slovenských domácnostiach i jednou z najpoužívanejších. Má široké využitie pri príprave pokrmov, no zároveň sa uplatňuje i ako prírodné liečivo.
Má antioxidačné, protizápalové, protikŕčové účinky a pôsobí ako stimulant.
Rasca je zdrojom vlákniny a minerálov ako je železo, meď, vápnik, draslík, mangán, selén, zinok a horčík. Obsahuje tiež vitamíny E, A, C a niekoľko vitamínov skupiny B.
Pokiaľ trpíte žalúdočnými ťažkosťami, odporúča sa piť rascový čaj až dvakrát denne.
Zloženie: Rasca
Príprava: 1/ Čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať. 2/ Pre silnejší odvar môžeme rascu 5 minút povariť vo vode. 3/ Zmiešajte jednu čajovú lyžičku na panvici zľahka opražených rascových semien v pohári vody a takto pripravenú tekutinu pite raz alebo dvakrát denne.