Repkový olej
Za studena lisovaný fyzikálne rafinovaný repkový olej bez pridania chemických látok sa na rozdiel od nerafinovaného panenského repkového oleja vyznačuje vyššou teplotou zadymenia. To znamená, že je odolný voči vysokým teplotám, vďaka čomu je výborný na varenie. Okrem toho má aj neutrálnu chuť a vôňu, čo z neho robí ideálny olej na vyprážanie. Pre porovnanie, teplota zadymenia tohto oleja je cca 240 °C, zatiaľ čo pri rafinovovanom slnečnicovom oleji je to len 110 °C.
Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín
Repkový olej Flaviol obsahuje vysoký podiel kyseliny linolénovej, patriacej do skupiny omega-3 mastných kyselín. Tá napomáha k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, ako aj k zdravému vývinu detí. Obsahom omega-3 mastných kyselín pritom repkový olej až 10-násobne prevyšuje olivový olej.
Vhodný do studenej i teplej kuchyne
Repkový olej je univerzálny. Vďaka tomu, že rafinovaný repkový olej má neutrálnu chuť i vôňu, sa výborne hodí do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny, no zároveň je veľmi odolný aj voči vysokej teplote. Teplotná odolnosť oleja je totiž viac ako 240 °C, vďaka čomu sa skvele hodí aj na vyprážanie.
Cenný zdroj prospešných vitamínov
Okrem toho, že má repkový olej Flaviol ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, konkrétne 1:2, je tiež cenným zdrojom vitamínov E, A, D a K a rastlinných sterolov. Vďaka jeho výživovej hodnote je dokonca v Nemecku odborníkmi i širokou verejnosťou označovaný za najobľúbenejší jedlý olej.
Pozitíva repkového oleja pre naše zdravie
Okrem ideálneho pomeru omega-3 a omega-6 mastných kyselín má repkový olej aj mnoho ďalších pozitívnych vlastností, ktorými priaznivo ovplyvňuje naše zdravie:
- posilňuje kardiovaskulárny systém
- je to silný antioxidant
- zrýchľuje metabolizmus
- znižuje hladinu cholesterolu
- má antibakteriálne účinky
- má protiplesňové účinky
- má antivírusové účinky
- spomaľuje starnutie
Mýtus o repkovom oleji
O repkovom oleji dlhodobo koluje mýtus, ktorý mnohých zbytočne odrádza od využívania tohto druhu oleja. Aby sme to napravili, veci uvádzame na pravú mieru:
Dnešný repkový olej neobsahuje škodlivé látky
Repkový olej síce dávnejšie získal zlú povesť podradného oleja, keďže sa v ňom kedysi nachádzal vysoký obsah dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej.
To sa však úspešným vyšľachtením bezerukovej repky olejnej v 70. rokoch 20. storočia stalo minulosťou.
V súčasnosti je tak repkový olej vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších.
Porovnanie najpoužívanejšich druhov olejov
Pozrite si rozdiely v najčastejšie používaných jedlých rastlinných olejoch:
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 3402 kJ / 828 kcal; tuky: 91,95 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 6,50 g; mononenasýtené mastné kyseliny 57,10g, polynenasýtené mastné kyseliny 24,10g, sacharidy: 0 g; z toho cukry: 0 g; bielkoviny: 0 g; soľ: 0 g, vitamín E 10,9 mg