Ruža šípová plod
Zaradenie:
|
Slovenský bylinný čaj - sypaný
|
Použitie:
|
Významný je obsah vitamínov C, A, B a E a ďalších podporných látok, ktoré podporujú reparačné procesy a zlepšujú metabolizmus. Dostatok vitamínu C zvyšuje odolnosť proti infekciám, urýchľuje liečbu a zmierňuje priebeh choroby. Brzdí vývoj artériosklerózy. Droga sa využíva pri nedostatku vitamínu C, chrípkových a iných infekciách, poruche pečeňového metabolizmu, hojení zlomenín a rán, dlhodobom podávaní liečív, anémii a pri ďalších chorobách
|
Zloženie:
|
plod ruže – Fructus Cynosbati
|
Ruža šípová účinky:
Kedysi nenávidená burina, ktorá zarastala medze, brehy a lesy, dnes na ňu ľudia nedajú dopustiť. Kvitnúť začína v máji, rozoznáte ju podľa bielych až svetloružových kvietkov. Šípky dozrievajú v auguste až septembri. Najdôležitejšou časťou rastliny sú jej plody. Ich zber začína koncom septembra a pokračuje celý október. V košíku je dôležité zachovať len tvrdé červené plody.
Vedeli ste, že?
...skamenené pozostatky ruže šípovej boli objavené pri archeologických vykopávkach pochádzajúcich z treťohôr?
Šípky sú dôležitým zdrojom vitamínu C, najviac ho obsahujú v čerstvom stave. Je ho v nich viac ako v citrusovom ovocí (aj viac ako v samotných citrónoch), preto sú často nazývané aj pomarančmi severu (toto pomenovanie im prislúcha vďaka nórskemu bádateľovi Natvigovi).
Aj sušené šípky sú veľmi vzácne. Obsahujú 0,03-0,04 % éterického oleja, približne 11 - 16 % cukrov, pektín, mastné oleje, asi 2% trieslovín, kyselinu jablčnú a citrónovú. Z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, C, E, K, P (tento vitamín ešte zosilňuje účinky vitamínu C).
Vedeli ste, že?
...ľudovým názvom tejto rastliny je psia ruža? V osemnástom a devätnástom storočí sa psia ruža používala na rany po uhryznutí túlavými psami. Jej zobrazenie by sme našli v mnohých stredovekých erboch európskych šľachticov.
Vďaka močopudnému účinku sa dnes šípky využívajú pri liečbe močový ciest a obličiek, ale aj pri zadržiavaní vody v tele. Okrem toho prirodzene znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Šípkový čaj pôsobí na látkovú premenu pri jarnej únave, tehotenstve ale aj pri dojčení a rekonvalescencii. Podporí organizmus pri infekčných ochoreniach, najmä ak sú sprevádzané horúčkami, v čase rekonvalescencie, piť ho však môžete aj preventívne, aby ste posilnili svoju imunitu a vyhli sa tak chrípkovým ochoreniam v čase epidémie.
Vedeli ste, že?
...v minulosti sa z rastliny nezbierali len plody ale aj kvety a korene? Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov. Z ružových lupienkov sa destiláciou vyrába
ružová voda, ktorú môžeme ochutnať najmä v orientálnej kuchyni a jej typických sladkostiach
Vitamín C tiež znižuje lámavosť vlásočníc (kapilár), ktoré spájajú žily a tepny, vitamín K zasa zabezpečí normálnu zrážanlivosť krvi. Dve šálky čaju denne sú odporúčané aj v tom prípade, ak vás trápia zle hojace sa rany, ruža šípková tiež podporuje organizmus aj pri normálnom zrastaní kostí po zlomeninách.
Šípkový čaj náš tip:
2 lyžičky usušených rozdrvených šípok zalejeme studenou vodou a necháme ich 1 hodinu luhovať. Potom ich zohrejeme na bod varu a krátko povaríme.
Uvarený čaj necháme postáť 10 minút a potom precedíme cez husté sitko tak, aby sme odstránili dráždivé chĺpky nachádzajúce sa v šípkach. Sitko nesmie byť kovové, pri jeho použití dochádza k strate vitamínu C. Čaj podľa chuti osladíme medom alebo sirupom. Najlepšie je vypiť ho hneď po príprave.
Prihlásiť sa