Sila prírodnej fermentácie
kulinárske kúzlo kvasených potravín
Medzinárodný bestseller Sila prírodnej fermentácie, podrobne skúmajúci
kulinárske kúzlo kvasených potravín, vás zavedie do ich rozmanitého sveta a ponúkne vám
jednoduché recepty na výživné,
liečivé a lahodné
jedlá. Kniha je
oslavou prírodného bohatstva, ktorého chuť a prospešné látky si ľudstvo vychutnáva už celé tisícročia a ktoré sa môže stať aj súčasťou vášho jedálneho lístka.
Autor opisuje domácu
prípravu kyslomliečnych produktov, predstavuje základné postupy
výroby syrov, venuje sa
kláskovému pečivu,
strukovinám a poukazuje na bohatú variabilitu prípravy
kyslej kapusty a inej nakladanej zeleniny. Často sa počas svojho rozprávania pristaví pri tradíciách rôznych svetových kultúr.
V knihe nechýbajú ani skutočne
jednoduché techniky na domácu výrobu piva,
vína a
octu spolu s receptami na
cider, medovinu ci
šumivé víno.
Vďaka autorovmu jedinečnému štýlu, v ktorom sa recepty miešajú s historkami a exkurziami z celého sveta spolu s úvahami o fermentácii ako nástroji spoločenskej zmeny, je táto kniha jedným z
celosvetovo najúspešnejších titulov o
fermentovaných potravinách.
O autorovi - Katz Sandor Ellix
SANDOR ELLIX KATZ (*1962) označuje sám seba za fermentačného fetišistu. Keďže je už tri dekády vážne chorý, považuje
fermentované potraviny za jednu z
najpodstatnejších zložiek svojho jedálneho lístka.
Po prevratnej knihe Sila prírodnej fermentácie (v origináli Wild Fermentation, prvýkrát vyšla v roku 2003), ktorá sa
stala celosvetovým bestsellerom a ovplyvnila celú generáciu milovníkov jedla, vydal v roku 2012 rovnako úspešné
Umenie fermentácie (The Art of Fermentation, kniha
získala ocenenie James Beard Award).
The New York Times označili Sandora Katza
„za jednu z nepravdepodobných rock stars americkej kulinárskej scény“.
