Uvarte si domáce rezance k domácemu vývaru. Tradičná receptúra a ručná práca zaručia že domáce cestoviny Valach už nevymeníte.
"Rezanka široká (široké rezance) - je tradičná cestovina nie len do polievky, z vody, múky a vajec. Tuhé, na tenko vyvaľkané cesto, ktoré sa ručne krájalo na širšie pásiky a následne na rezance."
Návod na prípravu: Cestoviny varíme za stáleho miešania 3 - 8 min. vo vriacej osolenej vode.
Vedeli ste, že...?
Rezaním cesta sa pripravovali rezanky, fliačky – ľečky, šifliky, ktoré sa zavárali do mliečnych alebo mäsových polievok. Papcun (mrvenička) - je tradičná cestovina do polievky z vody, múky a vajec. Tuhé cesto kedysi štikané nechtami alebo nastrúhané na strúhadle – treľku. Z múky, vajíčka a pridaním uvarených pretlačených zemiakov alebo surových postrúhaných zemiakov sa varili cestoviny ako samostatné jedlá. Patrili k nim halušky, štikance s bryndzou, tvarohom alebo kapustou, pomastené upraženou slaninou. Zo zemiakového cesta sa robili šúľance – cikošky, stručiky, knotky. Jedli sa zmiešané so strúhankou – brezľami, s praženicou alebo krupicou opraženou na masti – grisom. Obľúbeným cestovinovým jedlom boli pirohy plnené uvarenými zemiakmi, bryndzou, tvarohom.