Peľ Perga je získavaný z plástov včelstva, včely ho v úli spracujú tak, že ho vrstvia do buniek a hlavami ho utláčajú. Medzi jednotlivé vrstvy dávajú med a výlučky svojich žliaz. V takto upravenom peli nastáva mliečne kvasenie, popraská obal peľového zrnka a vďaka tomu sa zvýši jeho stráviteľnosť. Literatúra uvádza až o 50% .Tiež sa tento peľ nazýva včelí chlieb. Pokiaľ by včelstvo nemalo peľ, nemohlo by existovať - žiť, pretože by včelie dojčičky nemohli vytvárať kŕmnu šťavu pre plod a materskú kašičku pre výživu matky.
Zo všetkých testovaných potravín bola zistená najväčšia antioxidačná schopnosť v prípade peľu. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.
Liečebné využitie peľu:
podporný prostriedok imunitného a nervového systému
pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe pri chudokrvnosti z nedostatku železa- pri chorobách pečene – po žltačke, pricirhóze
pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
pri srdcovo cievnych ochoreniach
pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
spomaľuje procesy starnutia
rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
pri poruchách telesného a psychického vývoja
pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
pri poruchách spánku , depresiách - bohatý obsah zinku a vitamínu B6
môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu
Návod na užívanie peľu:
Peľ je možné jesť po lyžičkách priamo bez akejkoľvek úpravy. Peľ sa užíva 1-3 lyžičky denne, deti a pri prevencii polovičná dávka. Pri nízkom tlaku odporúčame užívať na noc.Neužívať pri ochorení obličiek, nádorových ochorení a v tehotenstve prvé 3 mesiace.
Sú ale aj iné spôsoby užívania:
Lyžičku peľu zapiť vodou / čajom, popr. zamiešať do medu, do jogurtu. Nemiešať do ničoho, čo sa tepelne upravuje.