Pierre Dukan považuje ovsené otruby za jeden zo základných pilierov svojej diéty. Dukanova diéta, svojim tvorcom nazvaná Diéta PROTAL.
Názov Protal vznikol spojením dvoch slov – protéines a alternatives. Tajomstvo spočíva v tom, že ovsené otruby patria medzi potraviny s najvyšším obsahom rozpustných vláknin. Minimálna dávka vlákniny pre dospelého človeka je 22 – 30 g denne. Dôležitý je však aj vysoký obsah vitamínov skupiny B a nezanedbateľný podiel fosforu, horčíka, železa a zinku.
Priaznivé účinky ovsených otrúb vytvárajú ochrannú vrstvu na sliznici žalúdka a čriev, urýchľujú prechod trávenej potravy, čím chránia stenu čreva pred pôsobením prípadných škodlivých látok a splodín látkovej premeny, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pomáhajú odstraňovať z organizmu žlčové kyseliny, toxíny a ťažké kovy, pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Nezanedbateľným prínosom ovsených otrúb pri každej diéte je pocit sýtosti, ktorý vznika pri ich konzumácii. Otruby v spojení s vodou totiž môžu zväčšiť svoj objem až 30-násobne, čo spôsobuje naplnenie žalúdka a upokojí hlad na dlhší čas.
Použitie ovsené otruby:
ranná kaša
prídavok do pečiva, múčnikov, sladkých dezertov
prídavok do slaného pečiva, chlebov
koláče, cesta
vhodná posýpka jogurtov
Zloženie:otruby ovsa
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1480 kJ / 353 kcal; tuky: 7,5 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,2 g; sacharidy: 53,0 g; z toho cukry: 0,0 g; bielkoviny: 16,1 g; soľ: 0,08 g.