Podľa vedeckých výskumov za posledné roky je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov - najmä sezamové semienko, slnečnicové semienko, makové semienko, orechy, listová zelenina - vyššia ako u mlieka a mliečnych výrobkov, kde je vápnik viazaný na kazeín. Makové semienka sa hojne konzumujú najmä v krajinách strednej a východnej Európy. V niektorých krajinách, napr. V Singapure alebo v Saudskej Arábii, je predaj maku vzhľadom k jeho nízkemu obsahu opiátu morfínu zakázaný
Mak biely:
je zdrojom vitamínov B1, B6, E a C
obsahuje vysoký podiel železa, vápnika a horčíka, bielkoviny, tuky, vlákninu, mangán, zinok, draslík, selén, fosfor...
má pozitívny vplyv na psychiku, ukľudňuje emócie a myseľ, eliminuje podráždenie
zlepšuje pamäť, pomáha pri bolestiach hlavy
predchádza vzniku osteoporózy
je výborným zdrojom sily a energie
spevňuje nechty, vlasy, kosti a zuby
pôsobí preventívne proti rakovine
zlepšuje spánok
podporuje obranyschopnosť organizmu
Zloženie:mak biely
Návod na prípravu: na priamu spotrebu. Má význačú a špecifickú chuť po orechoch.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 2196 kJ / 525kcal; tuky: 41,6 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,5 g; sacharidy: 28,1 g; z toho cukry: 2,99 g; bielkoviny: 18 g; soľ: 0,081 g.