Pohánková krupica je ľahko stráviteľná a nutrične bohatá. Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano.
Pohánková krupica je fantastická sama o sebe. Pripravte si rýchlu raňajkovú kašu, doplňte oriešky, semienka, ovocie a dochuťte sirupom. Dokonca ju môžete použiť na knedlíčky do polievky. Funguje tiež podobne ako zápražka na zahustenie.
Pohánková krupica v kocke:
Pohánková krupica sa vyrába z pohánky lámanky procesom zvaným extrúzia (navlhčená pohánka je vystavená vysokému tlaku a teplote). Pohánka je bezlepková plodina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny - v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patria do iných skupín. Všetky pseudoobiloviny sú prirodzene bezlepkové.
Prečo pohánková krupica:
✔ Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutínu. ✔ Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. ✔ Je ľahko stráviteľná a nutrične bohatá. ✔ Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano.
Nazrite do zákulisia firmy Mlyn Trenčan s Valachom:
Pohánka je vďaka svojmu využitiu radená medzi obilniny, aj keď v skutočnosti je to jednoročná rastlina z názvom pohánka jedlá.
Výživové údaje na 100 g pohánkovej krupice:
Energetická hodnota: 1500 kJ / 354 kcal
Tuky: 1,49 g, z toho NMK 0,39 g
Sacharidy: 73,6 g, z toho cukry 1,78 g
Bielkoviny: 10,7 g
Soľ: 0,01 g
S obsahom rutínu min. 70 mg/kg
Pozrite aj ďalšie zdravé produkty z Mlynu Trenčan. Napríklad 5 základných druhov múk na kváskovanie: