Pohánková lámanka bez gluténu z Mlynu Trenčan
Pohánka je fantastická sama o sebe. Pripravte si nutrične bohaté raňajky, doplňte oriešky, semienka, ovocie a dochuťte sirupom. Môžete ju použiť ako chutnú prílohu k hlavným jedlám.
Pohánka v kocke:
Pohánka jedlá je bezlepková plodina, ktorá má nezameniteľnú,
ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny - v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patria do iných skupín. Všetky pseudoobiloviny
sú prirodzene bezlepkové.
Prečo pohánková lámanka:
✔ Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutínu.
✔ Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík.
✔ Je ľahko stráviteľná a nutrične bohatá.
✔ Vhodná na prípravu kaší, placiek a zahusťovanie polievok.
Návod na prípravu:
Prepláchnutú pohánku varte v pomere 1 diel pohánky na 1,5 dielu vody.
Varte 2-4 minúty a nechajte pod pokrievkou dôjsť.
Ako pohánku pripraviť, aby bola dobrá?
Pohánku najskôr poriadne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou, aby ste odstránili prach a nečistoty. Potom ju buď varte v osolenej vode v pomere 1:1,5 (tzv. 100g pohanky na 150ml vody). Varte 10 minút, potom ju nechajte 15 min dôjsť pod pokrievkou. Varením však prídete o niektoré látky.
Pokiaľ máte čas nechať ju dôjsť - zalejte ju v pomere 200ml teplej vody na 100g pohanky a nechajte ju pol hodiny dôjsť (trvá to dlhšie, ale zachová si tak vzácne živiny).
Výživové údaje na 100 g pohánkovej lámanky:
- Energetická hodnota: 1510 kJ / 357 kcal
- Tuky: 3,12 g, z toho NMK 0,62 g
- Sacharidy: 69,6 g, z toho cukry 1,65 g
- Bielkoviny: 11,4 g
- Soľ: 0,01 g
- S obsahom rutínu min. 70 mg/kg
Pozrite aj ďalšie zdravé produkty z Mlynu Trenčan. Napríklad 5 základných druhov múk na kváskovanie:
Zloženie: pohánka jedlá
Alergény: prirodzene bezlepková plodina z bezlepkového mlynu Svinná
Skladovať na suchom a tmavom mieste.

Prihlásiť sa