Pohánka je fantastická sama o sebe. Pripravte si nutrične bohaté raňajky, doplňte oriešky, semienka, ovocie a dochuťte sirupom. Môžete ju použiť ako chutnú prílohu k hlavným jedlám.
Pohánka v kocke:
Pohánka jedlá je bezlepková plodina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny - v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patria do iných skupín. Všetky pseudoobiloviny sú prirodzene bezlepkové.
Prečo pohánka:
✔ Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutínu. ✔ Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. ✔ Je ľahko stráviteľná a nutrične bohatá. ✔ Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko i na slano.
Návod na prípravu: Prepláchnutú pohánku varte v pomere 1 diel pohánky na 1,5 dielu vody. Varte 10-15 minút a nechajte pod pokrievkou dôjsť.
Nazrite do zákulisia firmy Mlyn Trenčan s Valachom:
Výživové údaje na 100 g pohánky lúpanej:
Energetická hodnota: 1530 kJ / 360 kcal
Tuky: 2,88 g, z toho NMK 0,59 g
Sacharidy: 70,4 g, z toho cukry 2,24 g
Bielkoviny: 12,4 g
Soľ: 0,01 g
S obsahom rutínu min. 70 mg/kg
Pozrite aj ďalšie zdravé produkty z Mlynu Trenčan. Napríklad 5 základných druhov múk na kváskovanie: