Ravita Fusili šošovicové cestoviny 200g
Strukovinové cestoviny sú
prirodzene bezgluténová potravina, ktorá je ľahko stráviteľná. Na rozdiel od obilninových cestovín obsahujú
vysoký podiel bielkovín s nízkym obsahom sacharidov, vďaka čomu sú dobrou voľbou pri diétach.
Prečo sú šošovicové cestoviny zdravé?
Zloženie proteínov strukovín sa približujú k zloženiu proteínov živočíšneho pôvodu. Sú zložené z plnohodnotných bielkovín, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čím sú vhodnou voľbou aj pre vegetariánov. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov (B komplex okrem B12, A, E). V porovnaní s obilninami sú lepším zdrojom minerálnych látok, ktoré sa menej strácajú počas spracovania a to najmä železo, fosfór, draslík a horčík. V poslednom rade sú zdrojom antioxidantov, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na organizmus človeka a oxidačný stres.
Šošovica je zo všetkých strukovín najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Považujeme ju za nízkotučnú a nízkokalorickú diétnu strukovinu. Šošovica je dôležitá pri liečbe rakoviny čreva a srdcových chorobách. Taktiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev a vyprázdňovanie. Z chemického zloženia šošovica obsahuje oveľa viac vápnika ako obilniny a železa ako špenát. Železo podporuje tvorbu a obnovu krvi, preto konzumácia šošovice je prospešná aj pre ľudí s anémiou. Tiež je vhodná pre ľudí, ktorých trápia depresie, neurózy, či smútok.
Tipy na použitie:
Cestoviny vložíme do 4-5l osolenej vriacej vody a za stáleho miešania varíme 6-7 minút. Po uvarení scedíme a opláchneme pitnou vodou.
Strukovinové cestoviny môžeme použiť ako náhradu klasických cestovín ako prílohu k hlavnému jedlu.
Skladovanie:
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Zloženie: červená šošovica
Výrobok neobsahuje lepok
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1449 kJ / 342 kcal; tuky:1,3 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,2 g; sacharidy: 56,0 g; z toho cukry: 20 g; bielkoviny: 24,0 g; soľ: 0,01 g.