Slané či sladké pochúťky budú s týmto agarom vyzerať ako od babičky. Bio agar je prírodná prášková alternatíva rastlinnej želatíny. Má bohaté využitie v kuchyni, ako na sladko, tak i na slano. Používa sa do krémov, polev, pudingov, na tortové či koláčové želé a na prípravu aspikov. Bio agar môžeme tiež využiť ako želírujúce činidlo alebo ztužovadlo.
Návod na použitie:
Bio agar (10 g) premiešajte v 1 litri studenej vody a podľa potreby oslaďte. Varte za stáleho miešania po dobu 3 minút. Po uvarení nechajte mierne vychladnúť. Nalejte do formy a nechajte stuhnúť v chladničke. Bio agar môžete pripraviť aj z ovocnej šťavy, džúsu a pod.
Vďaka vysokej želírovacej schopnosti môžete s pomocou agaru vytvoriť naozaj vysoké vrstvy želé na tortách a zákuskoch - je totiž pevnejší než živočíšna želatína a dobre drží tvar pri krájaní. Tuhne už pri izbovej teplote.
Pozor, rovnako ako normálne želatína ale dostatočne netuhne za prítomnosti niektorých enzýmov z čerstvého ovocia! Týka sa to napríklad kiwi, ananásu, papáje, manga či broskyne.
Ak však chcete tieto ovocné druhy použiť, najprv ich tepelne upravte. Tepelná úprava tieto enzýmy ničí. Všeobecne platí, čím kyslejšie ovocie, tým redší agar. Ak potrebujeme kyslý agar, prikysľujeme ho až v poslednej fáze, teda keď už sa nevarí.
Zloženie BIO Agaru:
Bio agar (Rhodophyceae)
Trvanlivosť: 24 mesiacov
Výživové údaje BIO agaru Amylon:
Energetická hodnota Energia
Tuky
Z toho nasýtené mastné kyseliny
Sacharidy
Z toho cukry
Bielkoviny
Soľ
Vápnik
Na 100 g sypké zmesy:
700 kj
167 kcal
0 g
0 g
0,4 g
0,4 g
0,52 g
g
- mg
** Referenčná hodnota príjmu u priemernej dospelej osoby (8400 kJ/2000 kal)