Jačmenné krúpy sa získavajú zo zrna jačmeňa odstránením vonkajšieho nestráviteľného obalu (pliev), otrúb a väčšej časti klíčka. Jačmeň má podobné zloženie ako pšenica, na rozdiel od pšenice však obsahuje menej gluténu (pečivo z jačmennej múky je preto hutnejšie a ťažšie)
Prečo je jačmeň zdravý?
Podporuje trávenie
Detoxikuje tráviaci trakt
Podporuje vyprázdňovanie
Zvyšuje vylučovanie žlče
Podporuje a prečisťujú pečeň a žalúdok
Znižuje vysoký cholesterol
Zabezpečujú dobrú kvalitu pokožky
Zloženie:jačmeň
Návod na prípravu: pred prípravou krúpy prepláchnite, vložte do hrnca so studenou vodou, osoľte, pridajte kvapku oleja a varte pod pokrievkou bez miešania. Po 20-30 min. varenia je zrno chrumkavé, po 50 min. rozvarené a vhodné do nátierok a nákypov. Po uvarení nechajte 5 minút dôjsť.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 358 kcal; tuky: 1,8 g; sacharidy: 75,38 g; bielkoviny: 9,9 g; soľ: 0 g.