Proso spolu s pšenicou patria medzi najstaršie kultúrne plodiny Európy. Pšeno vzniká z prosa odstránením semennej šupky z obilky. Je bohatým zdrojom najmä sacharidov, ale aj bielkovín a tukov. Tukov obsahuje viac než ostatné obilniny (s výnimkou ovsa). Veľký podiel z nich tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Pšeno je bohaté na horčík, železo a kyselinu kremičitú. Z vitamínov sú najviac zastúpené vitamíny B1, B2 a PP. Obsahuje tiež vápnik a horčík.
Prečo je pšenozdravé?
je zdrojom vitamínov B1,B2.
obsahuje veľa železa,fosfor,draslík,kremík,horčík,mangán.
pýši sa vyváženým pomerom bielkovín,sacharidov a tukov.
pomáha harmonizovať trávenie,je účinné pri prekysleníorganizmu.
posilňuje nechty,vlasy a zuby.
má detoxikačné účinky.
zlepšuje obranyschopnosť organizmu.
skvelé proti únave a depresii.
uprednostniť by sme ho mali najmä v chladných dňoch.
Zloženie:pšeno
Návod na prípravu: prepláchnuté pšeno varte v dvojnásobnom množstve vody cca 15 minút.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energia: 361 kcal; Tuky: 1,7 g; Sacharidy: 9,7 g; Bielkoviny: 77 g; Soľ: 0 g.