Pesto je zmes z orieškov, byliniek, olivového oleja a výrazného zrejúceho syra. Táto chuťovka, ktorá ozvláštni a dochutí cestoviny, rôzne zeleninové šaláty, jednohubky, grilované mäso, pizzu či focacciu, pochádza z talianska. Konkrétne z Janova, ktoré sa nachádza na severe Talianska. Dodnes v tejto oblasti pripravujú Janovské tradičné pesto. Podľa originálneho pôvodného receptu s ručne zaužívaným postupom prípravy, na ktorý nedajú dopustiť.
Existuje mnoho receptov na pesto. Viete ho pripraviť z rozličných byliniek. Najčastejšie sa pripravuje z píniových orieškov, avšak môžete skúsiť akékoľvek iné orechy. Vlašské, mandľové, kešu, či para orechy. Medze sa pri príprave tejto zmesi nekladú. Môžete ich použiť aj opražené, kedy viac vynikne ich chuť. Zrejúci syr talianskeho typu dodá zmesi skvelú špecifickú chuť, olivový olej zase krémovosť.
Na domáce pesto budeme potrebovať:
Bazalkové pesto
- 40g bazalky
- 60g parmezánu
- 30g píniové oriešky
- 75g olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- Štipka soli
Pesto zo sušených paradajok
Pesto z medvedieho cesnaku
Rukolové pesto
Príprava pesta nie je vôbec zložitá!
- Domáce pesto vieme pripraviť 2 spôsobmi, ručne v mažiari alebo mixovaním v mixéri. Je jedno, ktorý spôsob zvolíme, do domáceho pesta sa zamilujete. Je skutočne lepšie ako to z obchodu.
- Dôležité je bylinky pred prípravou dobre umyť a následne pomocou papierových obrúskov vysušiť.
- Väčšie časti je vhodne nakrájať (cesnak či sušené paradajky) pred mixovaním na menšie kúsky.
- V mixéri mixujeme všetky ingrediencie s väčšou polovicou oleja, okrem soli. Tú pridáme na záver podľa chuti.
- Počas mixovania pridávame olej, podľa toho, akú chceme výslednú konzistenciu.
- Po vymixovaní a ochutení štipkou soly ho naložíme do pohárikov a vrch zalejeme olejom, aby dlhšie vydržalo.
- V každom recepte si môžete oriešky zameniť za akékoľvek iné.
Domáce pesto stačí raz skúsiť a už ho nebudete kupovať! Vychutnať si ho môžete aj s cestovinami namiesto omáčky.
TIP: Skvelé domáce pesto viete následne vychutnať na skvelej kváskovej focaccii. Recept nájdete TU.
Obr.: pixabay.com