Horúca čokoláda je jeden z najlahodnejších nápojov vôbec. Zahreje, zasýti a jednoznačne zlepší náladu počas chladných sychravých večerov. Príprava oboch verzií je veľmi jednoduchá a je len na vás, ktorú si vyberiete. Tento lahodný nápoj dokonale poteší čuchové aj chuťové bunky.


Tradičná horúca čokoláda


Ingrediencie:

  • 500 ml plnotučného  mlieka
  • 3 PL hnedého cukru
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 2 PL masla
  • 1 PL kukuričného škrobu


horúca čokoláda v bielej šálke so šľahačkou a škoricou

Postup prípravy:

  • Maslo vložíme do malého hrnca a necháme na miernom plameni roztopiť. Pridáme kukuričný škrob a metličkou poriadne miešame, až kým sa nevytvorí kašička.
  • Následne pridáme mlieko a cukor a za stáleho miešania ohrievame až kým začne vrieť. Až začne zmes trochu hustnúť, pridáme na kúsky nalámanú horkú čokoládu a miešame, až kým sa úplne roztopí.
  • Podávame horúcu v šálkach, alebo pohárikoch. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou, kakaom a kúskom škorice. Nie je to však nutné, lahodná je aj tak.


Horúca čokoláda so škoricou


Ingrediencie:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády
  • 2-3 PL kakaa
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • pol ČL mletej škorice


horúca čokoláda v červenej šálke

Postup prípravy:

  • Mlieko nalejeme do hrnca a necháme na sporáku ohrievať.
  • Do šľahačkovej smotany pridáme cukor, škoricu a kakao. Metličkou dobre vymiešame a následne pridáme k teplému mlieku. Za stáleho miešania necháme ohrievať. Až nám to začne vrieť, pridáme na kúsky polámanú horkú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí.
  • Horúcu čokoládu nalejeme do pripravených šálok a vychutnávame si ešte za horúca.


TIP: Viac receptov na chutné domáce nápoje ako pečený čaj, punč, či limonádu nájdete na blogu Uvalacha.sk.


Obr. pixabay.com, pexels.com