Papriková pomazánka je skvelým domácim dochucovadlom. Použiť ju možno do varenia, na pizzu, či dochutenie hrianok alebo domácich jednohubiek. Chuť je nenahraditeľná a senzačná.

Ak máte nazvyš domácu papriku akéhokoľvek druhu, pomazánka je jedna z možností ako uskladniť papriku do zásoby. Použiť možno rôzne druhy, červenú, žltú, aj zelenú. Výsledok sa odrazí na najmä na výraznejšej farbe a tiež trošku v chuti. Čím viac červenej papriky, tým červenšia farba. Osobne túto pomazánku s obľubou používam do mäsa. Pridám zo 2-3 lyžice k mäsu počas dusenia a výsledkom je zaujímavá chuť jedla.

Recept je rokmi overený a každoročne pripravovaný z niekoľkých dávok. Domácou paprikovou pomazánkou zásobuje naša mamina pravidelne celú rodinu.



farebné papriky

Papriková pomazánka – recept:

  • 2 kg očistených paprík (rôzne druhy)
  • 6 ks veľkej cibule
  • 3-4 feferónky (môže byť aj viac, ak máte radi pálivejšie chute)
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 4 ČL soli
  • 1 ČL čierne mleté korenie
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml octu
  • 500 ml pretlaku (alebo paradajkového pyré)



Postup prípravy:

  • Papriku umyjeme, zbavíme jadierok. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Feferónky zbavíme zelenej stopky.
  • Pripravenú papriku, cibuľu aj feferónky pomelieme na mlynčeku na mäso a preložíme do veľkého hrnca.
  • Postupne k tomu pridáme soľ, cukor olej, ocot, korenie a nakoniec pretlak, alebo paradajkové pyré.
  • Povaríme spolu hodinu a pol za občasného miešania. Ak chcete pomazánku úplne jemnú a hladkú, rozmixujte ju po dovarení pomocou ponorného mixéra. No nie je to nevyhnutné.
  • Uvarenú pomazánku nalejeme do čistých uzatvárateľných malých fliaš (použiť možno fľaštičky od výživy, horčice, či džemu). Uzatvoríme viečkom a sterilizujeme 30 minút pri 80 °C.
  • Sterilizované fľaštičky opatrne preložíme na plech a prikryjeme starou dekou, alebo osuškou. Takto v teple ich necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.

Dobrú chuť!

papriková pomazánka


TIP: Viac skvelých overených domácich receptov nájdete na našom blogu Uvalacha.sk



Obr. pixabay.com, flickr.com, súkromný archív