Papriková pomazánka je skvelým domácim dochucovadlom. Použiť ju možno do varenia, na pizzu, či dochutenie hrianok alebo domácich jednohubiek. Chuť je nenahraditeľná a senzačná.
Ak máte nazvyš domácu papriku akéhokoľvek druhu, pomazánka je jedna z možností ako uskladniť papriku do zásoby. Použiť možno rôzne druhy, červenú, žltú, aj zelenú. Výsledok sa odrazí na najmä na výraznejšej farbe a tiež trošku v chuti. Čím viac červenej papriky, tým červenšia farba. Osobne túto pomazánku s obľubou používam do mäsa. Pridám zo 2-3 lyžice k mäsu počas dusenia a výsledkom je zaujímavá chuť jedla.
Recept je rokmi overený a každoročne pripravovaný z niekoľkých dávok. Domácou paprikovou pomazánkou zásobuje naša mamina pravidelne celú rodinu.
Papriková pomazánka – recept:
- 2 kg očistených paprík (rôzne druhy)
- 6 ks veľkej cibule
- 3-4 feferónky (môže byť aj viac, ak máte radi pálivejšie chute)
- 8 PL kryštálového cukru
- 4 ČL soli
- 1 ČL čierne mleté korenie
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml octu
- 500 ml pretlaku (alebo paradajkového pyré)
Postup prípravy:
- Papriku umyjeme, zbavíme jadierok. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Feferónky zbavíme zelenej stopky.
- Pripravenú papriku, cibuľu aj feferónky pomelieme na mlynčeku na mäso a preložíme do veľkého hrnca.
- Postupne k tomu pridáme soľ, cukor olej, ocot, korenie a nakoniec pretlak, alebo paradajkové pyré.
- Povaríme spolu hodinu a pol za občasného miešania. Ak chcete pomazánku úplne jemnú a hladkú, rozmixujte ju po dovarení pomocou ponorného mixéra. No nie je to nevyhnutné.
- Uvarenú pomazánku nalejeme do čistých uzatvárateľných malých fliaš (použiť možno fľaštičky od výživy, horčice, či džemu). Uzatvoríme viečkom a sterilizujeme 30 minút pri 80 °C.
- Sterilizované fľaštičky opatrne preložíme na plech a prikryjeme starou dekou, alebo osuškou. Takto v teple ich necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.
Dobrú chuť!
Obr. pixabay.com, flickr.com, súkromný archív