Sezóna marhúľ je v plnom prúde. Máte už zásoby domáceho kompótu, džemu, aj nejaký ten koláčik už bol? Ak vám napriek tomu ostala miska marhúľ navyše a neviete čo s nimi, vyskúšajte domáci marhuľový likér.


Domáci likér na výnimočné príležitosti je ako čerešnička na torte. Čo si samy vyrobíme, to má pre nás väčšinou aj väčšiu hodnotu a o to viac si to aj vychutnáme. Tento marhuľový likér sa môže piť samostatne, no je tiež vhodný na prípravu domáceho riedeného koktailu, či na dochutenie koláčika namiesto rumu. Nápoj je sladký, vonia marhuľami a je rovnako príjemnej marhuľovej farby.

Pri likéroch treba myslieť na to, že tento druh nápoja nie je vhodný na dlhodobé uskladnenie, ani na pitie vo veľkom množstve. To by bol veru riadny bolehlav.

Samotná príprava prebieha jednoducho, no je potrebné rátať aj s dobou zrenia aby sme dosiahli požadovanú marhuľovú chuť. Ako teda na to? Nechajte sa inšpirovať našim receptom.


marhule v miske

Na marhuľový likér budeme potrebovať:

  • 1 kg marhúľ
  • 500 g kryštálového cukru
  • 3-4 ks klinčekov
  • 500 ml alkoholu - napríklad vodky


Postup prípravy:

  • Marhule si vyberáme zrelé, nie však nahnité ani nijako poškodené. Rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra do hladkej konzistencie.
  • Pridáme cukor, alkohol a na záver dochutíme klinčekmi. Premiešame a uskladníme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe.
  • Necháme nádobu odpočívať po dobu 2 týždňov. Občas nádobou pretrepeme.
  • Potom likér precedíme cez gázu, alebo hustejšie sitko do sklenených fliaš a dobre uzavrieme. Sú však aj takí, ktorí preferujú skôr hustejšiu konzistenciu bez následného cedenia. Skladujeme najlepšie v chladničke, alebo v chladnej komore. Pred konzumáciou je vhodné likér vždy vo fľaši premiešať.

Na zdravie!



Obr. flickr.com