Kakao si získalo celý svet už pred tisíckami rokov. Svoju slávu si vyslúžilo najmä v podobe kvalitnej čokolády. Nejde len tak o hocijakú ingredienciu. Kakao má totiž skvelé účinky na náš organizmus. Nemajme preto výčitky, ak si pochutnáme na tabuľke kvalitnej čokolády plnej kakaa.
Do Európy kakao doviezli španielski dobyvatelia v 16. storočí. Na svojej popularite získalo veľmi rýchlo. Dodnes sa nájde kakao v nejednej domácnosti – v podobe kakaového prášku, alebo čokolády.
Kakaový prášok sa vyrába drvením kakaových bôbov a odstránením tuku alebo kakaového masla.

Nie je kakao ako kakao, alebo na kvalite záleží
Kakaový prášok máva rôzne odtiene – od hnedej, červenej až po čiernu farbu.Naozaj kvalitné kakao výrazne vonia. Okrem samotnej vône si všímame obal, ktorý veľa napovie. Či ide o produkt pražený, alebo naturálny. Najideálnejšie je si vybrať naturálne kakao, bez akejkoľvek úpravy. Kakao je často dodatočne upravované alkalizáciou, ktorá zjemňuje jeho kyslosť. Poznáme ho ako holandské kakao. Tento proces však zapríčiňuje úbytok cenných antioxidantov.
Surové naturálne kakao obsahuje vlákninu, minerály – železo, horčík, draslík, aj vápnik, ale aj vitamíny – A, E, C aj B, antioxidanty a polyfenoly. Je základnou ingredienciou tak obľúbenej čokolády. No reč je o čokoláde s podielom viac ako 70 % kakaa.
Čím je kakao kvalitnejšie, tým menšie množstvo je potrebné na dosiahnutie intenzívnej chuti.

Kakao a jeho účinky
Kakao, presnejšie spracovaný a zlisovaný kakaový bôb, má niekoľko zdravotných benefitov.
- Vďaka serotonínu upokojuje a zlepšuje našu náladu.
- Znižuje krvný tlak. Antioxidanty a polyfenoly nachádzajúce sa v kakau, vplývajú pozitívne na kardiovaskulárny systém. Kakao redukuje LDL cholesterol a zlepšuje hladinu cukru v krv.
- Zlepšuje trávenie vďaka obsahu vlákniny.
- Polyfenoly nachádzajúce sa v kakau zlepšujú funkcie mozgu a prietok krvi.
Dá sa kakao nahradiť?
Veru dá. A prečo by sme to robili? Dnešná doba je plná rôznych alergií a jednou z nich môže byť aj alergia na obľúbené kakao. Dávať pozor by si mali ľudia s histamínovou intoleranciou a chorobou zvanou DNA. V takom prípade je lepšie siahnuť po vhodnej alternatíve. Bezpečnou náhradou kakaa je prášok vyrobený z plodov svätojánskeho chlebíka – KAROB.
Obr. pixabay.com