Srvátka – čo to vlastne je? Srvátka je iste známa skôr narodeným ročníkom. Tie mladšie ju poznajú výnimočne. Ide o pomerne vzácnu tekutinu, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri tvorbe syra, či tvarohu, po zrazení mlieka. Dalo by sa povedať, že ide o odpadovú látku, no opak je pravdou. Jej zloženie veľmi cenné a rozhodne ide o produkt s výnimočnými vlastnosťami pre zdravie.

Srvátku z kozieho a ovčieho mlieka s obľubou využíval už Hippokrates. Slúžila na hojenie rán, liečenie žalúdočných a črevných ťažkostí a na potláčanie mnohých nákaz.

koza na lúke

Srvátka a jej využitie

Dnes je využitie srvátky rôznorodé. Siahajú po nej chovatelia hospodárskych zvierat, potravinársky, farmaceutický a v neposlednom rade aj kozmetický priemysel. Zakúpiť ju možno aj ako sušený koncentrát a doma z neho pripraviť zdravý nápoj.

V sušenej podobe ju s obľubou využívajú športovci. Prečo? Lebo pomáha odbúravať prebytočné tuky a vďaka obsahu kvalitných bielkovín je pomocníkom pri tvorbe svalovej hmoty.

Srvátka je plná bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Prospieva tak postave, ale aj celkovému zdraviu.


mlieko v sklenenom pohári


Prečo voliť kozie mlieko a srvátku?

Kozie mlieko obsahuje vysokohodnotné bielkoviny – kazeín, globulín či albumín. Bohaté je na minerálne látky ako vápnik, horčík, draslík a fosfor. Nájdeme v ňom aj rôzne vitamíny a ľahko stráviteľné tuky, vďaka ktorým je ľahšie a lepšie stráviteľné. Nespôsobuje tak problémy pri trávení, znižuje zahlienenie organizmu, ale tiež redukuje reumatické bolesti a je vyhľadávané onkopacientami. Pozitívne pôsobí na nervovú sústavu, a tak jeho pravidelná konzumácia znižuje napätie, stres aj migrénu. Obsahuje AHA kyseliny – mliečnu a citrónovú a kyselinu listovú, ktoré hydratujú a zvláčňujú vysušenú pokožku a pôsobia antibakteriálne. Kozie mlieko je bohaté na antioxidanty, ceramidy a koenzým Q10, čo sú účinné zbrane proti známkam únavy a starnutia pleti.

V tradičnej tekutej forme však nie je až tak účinné, ako keď sa spracuje a rozdelí na srvátku, tuk a tvaroh. Tuk a srvátka z kozieho mlieka sa často používa aj v kozmetike. Tuk je skvelým transportným prostriedkom živín do hlbokých vrstiev pokožky.

Ak vás trápi citlivá pleť so sklonom k alergii, určite siahnite po kozej srvátke. Suchá, ekzematická pokožka, akné, či prvé vrásky? No ktorá z nás by ich s radosťou uvítala? Nie raz sa naša pleť a pokožka stávajú doslova pokusným laboratóriom, kým nájdeme ten svoj zázrak, ktorý si poradí so spomenutými prejavmi. Látky obsiahnuté v kozej srvátke si vedia poradiť so spomenutými prejavmi. Pokožku upokojujú, regenerujú, zvláčňujú a dodávajú potrebnú pružnosť a hydratáciu.

Kozmetika s kozím mliekom a srvátkou je nedráždivá, čo ju robí ideálnou pre citlivú pleť.


výroba tvarohu a srvátka


Obr. pixabay.com, flickr.com