Farmaceutické firmy ťažia najmä z toho, že ľudia zabúdajú na liečivé účinky prírody. My vám ich vždy v aktuálnom období pre liečivé byliny pripomenieme. Dnes sme si na mušku vzali Bazu čiernu.
Odvar z bazy
2 hrste usušených kvetov a plodov prelejeme 1 litrom vriacej vody. V prikrytej nádobe necháme lúhovať približne pol hodinku.
Použitie: Prírodný spôsob odmastenia pleti. Umývanie je účinné, ak si tvár premývame v odvare 2x denne, najdlhšie však dva mesiace - jeden týždeň umývame, jeden týždeň prestávka.
Bazový čaj
Potrebujeme: 2 PL sušeného bazového kvetu, 2,5 dcl vody
V šálke zalejeme bazu vriacou vodou, lúhujeme 15 minút. Po scedení pijeme teplý a najlepšie urobíme, ak si ním spríjemníme deň hneď dvakrát.
Pite bazový čaj, ak:
- ste prechladnutí, trápi vás chrípka - čaj má totiž antibakteriálne a antiseptické účinky, odstraňuje škodliviny z tela a prehrieva organizmus, podporuje potenie.
- pri nádche, opuchoch dýchacích ciest - stačí ak čajík inahlujete.
- pri dlhodobom strese a bolestiach spôsobených chorobou.
NÁŠ TIP: Ak do bazového čaju pridáte rovnaké množstvo mäty a rebríčka, čaj bude nielen skvelo chutiť, ale podporíte si ním imunitný systém. Výborný spôsob prevencie v čase chrípkových sezón a výkyvoch počasia.
Bazový extrakt
Potrebujeme: 150 g sušených kvetov, 0,5 l vodky
Sušené kvety vložíme do skleného pohára s uzáverom, zalejeme vodkou. Odložíme na tmavé miesto a raz za 3 dni premiešame. Po 30 dňoch je extrakt hotový.
Užívanie: v čase choroby 1 čajová lyžičky 5 krát denne. Pri prevencii 1 čajová lyžička denne. Ak vás trápia afty alebo angína, 2 lyžičky extraktu zmiešajte s vlažnou vodou a kloktajte podľa potreby.
Zábal na boľavé kĺby
Na opuchnuté a boľavé kĺby (najčastejšie koleno, členok, či lakeť), máme tiež rýchlu pomoc. Poslúžia nám čerstvé bazové listy. Nakrájame ich na drobno, prípadne ich pomelieme a vzniknuté kašu si natrieme na boľavý kĺb. Boľavé miesto previažeme obväzom a necháme hodinu odpočívať. Zábal opakujeme 3-5 krát denne, podľa intenzity bolesti.
POZOR!
Bazu by nemali konzumovať tehotné ženy a kojace mamičky. Zvlášť veľký pozor dajte, aby deti nekonzumovali plody bazy, v surovom stave sú totiž mierne jedovaté. Toxická látka v nich sa znehodnocuje tepelnou úpravou.
Obrázky: pixabay.com