Pečené zemiaky sú skvelou prílohou k mäsu, zelenine, alebo len tak ako hlavné jedlo s bryndzou. Aj keď nejde o žiadnu alchýmiu pri ich príprave, predsa len existuje pár tipov, ako upiecť ukážkové zemiaky – zvonku chrumkavé a zvnútra dokonale mäkučké.

Základom sú dobré, zdravé zemiaky. Gazdinky berú pečenie zemiakov po svojom. Jedna zemiaky predvára, iná nie. Kým jedna dochucuje cibuľou, druhá ani počuť. Koľko ľudí, toľko chutí a spôsobov prípravy. Nejestvuje hádam jeden univerzálny dokonalý recept, ktorý ulahodí každému. Existuje však pár tipov, za pomoci ktorých sa dajú vykúzliť pečené zemiaky podľa vlastného gusta. Vyberte si teda to, čo vám naozaj vyhovuje.


zemiaky v šupke


Pečené zemiaky – 6 overených tipov

Čím dochucovať?

Základom pre pečené zemiaky je soľ. Mnohí nedajú dopustiť na vegetu – v zdravšej verzii nesoldík. Tradičným korením na zemiaky je rasca. Kto neľúbi zrnká rasce medzi zubami, môže pokojne použiť mletú verziu. Exitujú rôzne zmesi korenia na zemiaky – tie sa líšia chuťou od značky k značke.


Cibuľa – áno, alebo nie?

Cibuľa narezaná na mesiačiky dodá zemiakom špecifickú chuť a skvelú vôňu. Kto cibuľu môže, ničím zemiaky nepokazí. Ak sa obávate štípania, tak pečením získa cibuľa mäkkosť a sladkosť. Pre mňa dokonalosť, no závisí to od individuálnej chute každého.


zemiaky na plátky

Tuk musí byť

Rastlinný olej, olivový olej, alebo maslo. 2-3 lyžice tuku sú jednoducho základ pre pečené zemiaky. Tuk sa postará o to, aby neboli zemiaky príliš suché. Skúšala som verziu s maslom aj olejom - či už slnečnicovým, alebo olivovým. Každá verzia je chutná, predsa len o čosi iná.


Netradičné chute pomocou byliniek

Pečené zemiaky možno dochucovať aj bylinkami – najideálnejšie tými čerstvými. No aj sušená verzia im dodá šmrnc. Rozmarín a tymián je skvelá kombinácia. Postačí naozaj troška. Pečené zemiaky so sušeným medvedím cesnakom sú veru tiež úžasné.


Papier na pečenie – rokmi overený vylepšovák

Na papier na pečenie nedám dopustiť. Od pečených zemiakov ma pred rokmi odrádzalo práve následné namáčanie a drhnutie plechu so zvyškami pripečených zemiakov. Odkedy dávam na spodok plechu papier na pečenie, námaha s čistením je minimálna. Zemiaky sa neprilepia o plech, papier stačí vyhodiť a plech bežne umyť.


pečené zemiaky na plechu

Múka alebo strúhanka pre väčšiu chrumkavosť

Múka alebo strúhanka sa postarajú o chrumkavosť. Stačí zemiaky pred vložením do rúry osoliť, okoreniť, pofŕkať tukom a poprášiť strúhankou, alebo múkou. Ako je možné, že takto upečené zemiaky sú chrumkavejšie? Údajne to bude tým, že múka, alebo strúhanka vytiahnu prebytočnú vlhkosť. Zemiak tak ostane vo vnútri vláčny, no na povrchu chrumkavý.


Trik s obúchaním

Zemiaky stačí očistiť a nakrájať na požadované kúsky. Dať ich variť do osolenej vody a až začne voda vrieť, nechaáme ich variť len 5 minút. Následne zemiaky precedíme, pridáme tuk a dochutíme podľa ľubovôle. Teraz prichádza na rad mimoriadne dôležitý krok. V prikrytom hrnci zemiakmi zatrasieme. Doslova ich mierne obúchame, následne nasypeme na plech vystlaný papierom napečenie a dáme piecť. Dôvodom je narušenie povrchovej štruktúty, čo je ďalší spôsob ako sa dopracovať k lahodne chrumkavým zemiakom.


Obr. Pixabay.com