Marhule sú cenným zdrojom mnohých antioxidantov. Najchutnejšie sú zaiste čerstvé. No lahodný domáci marhuľový kompót príde vhod najmä v zime. Ak nemáte babičku, či maminu, ktorá vás s láskou zásobí domácimi kompótmi, pripravte si vlastné zásoby spolu s nami. Správne pripravené a uskladnené kompóty vydržia aj niekoľko rokov.
Marhuľový kompót – verzia s vareným nálevom:
Na marhuľový kompót budeme potrebovať marhule. Dbáme na to, aby neboli prezreté a príliš mäkké. Najlepšie, ak sú marhule zrelé, no tvrdé a samozrejme nepoškodené.
Sladký nálev na marhule:
- 1 l vody
- kryštálový cukor od 350 g do 600 g
- štipku kyseliny citrónovej
- podľa ľubovôle pár klinčekov pre vôňu
Množstvo nálevu prispôsobíme množstvu marhúľ, ktoré máme pripravené na zaváranie.
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravíme sladký nálev. Všetky ingrediencie na nálev dáme do hrnca a privedieme do bodu varu. Dbáme na to, aby sa cukor dôkladne rozpustil. Následne necháme nálev mierne vychladnúť.
- Medzitým umyjeme marhule. Rozpolíme každú na 2 časti a zbavíme kôstky. Každú rozpolenú marhuľu hneď vložíme do nádoby so studenou vodou a štipkou kyseliny citrónovej, aby si zachovali peknú farbu.
- Pripravené marhule naukladáme do čistých kompótových fliaš a zalejeme letným nálevom takmer po okraj fľaše.
- Naplnené fľaše dôkladne uzavrieme viečkom.
- Marhuľový kompót sterilizujeme 15 – 20 minút pri teplote 90 až 95 °C.
- Po sterilizácii poukladáme kompóty na plech hore dnom a prikryjeme staršou dekou. Necháme ich takto vychladnúť do ďalšieho dňa. Ďalší deň skontrolujeme, či žiaden kompót netečie a nebuble. Následne marhuľové kompóty uskladníme na tmavom chladnom mieste.
Marhuľový kompót – verzia s nevareným nálevom:
Aj v tomto prípade budeme postupovať podobne. Zmena nastane len v príprave nálevu. Ten sa nevarí. Marhule naukladáme do čistých 7 dl pohárov a do každého pohára dáme 2 lyžice kryštálového cukru a 1 klinček. Zalejeme vodou, uzavrieme viečkom a sterilizujeme rovnako ako v predošlom prípade.
TIP: Ako správne zavárať a čo robiť, aby sa žiaden kompót nepokazil? Všetko potrebné na tému zaváranie sa dozviete TU.
Obr.: pixabay.com, súkromný archív