Marhule sú cenným zdrojom mnohých antioxidantov. Najchutnejšie sú zaiste čerstvé. No lahodný domáci marhuľový kompót príde vhod najmä v zime. Ak nemáte babičku, či maminu, ktorá vás s láskou zásobí domácimi kompótmi, pripravte si vlastné zásoby spolu s nami. Správne pripravené a uskladnené kompóty vydržia aj niekoľko rokov.

Marhuľový kompót – verzia s vareným nálevom:

Na marhuľový kompót budeme potrebovať marhule. Dbáme na to, aby neboli prezreté a príliš mäkké. Najlepšie, ak sú marhule zrelé, no tvrdé a samozrejme nepoškodené.


Sladký nálev na marhule:

  • 1 l vody
  • kryštálový cukor od 350 g do 600 g
  • štipku kyseliny citrónovej
  • podľa ľubovôle pár klinčekov pre vôňu
Množstvo nálevu prispôsobíme množstvu marhúľ, ktoré máme pripravené na zaváranie. 





Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravíme sladký nálev. Všetky ingrediencie na nálev dáme do hrnca a privedieme do bodu varu. Dbáme na to, aby sa cukor dôkladne rozpustil. Následne necháme nálev mierne vychladnúť. 
  • Medzitým umyjeme marhule. Rozpolíme každú na 2 časti a zbavíme kôstky. Každú rozpolenú marhuľu hneď vložíme do nádoby so studenou vodou a štipkou kyseliny citrónovej, aby si zachovali peknú farbu.
  • Pripravené marhule naukladáme do čistých kompótových fliaš a zalejeme letným nálevom takmer po okraj fľaše.
  • Naplnené fľaše dôkladne uzavrieme viečkom.
  • Marhuľový kompót sterilizujeme 15 – 20 minút pri teplote 90 až 95 °C.
  • Po sterilizácii poukladáme kompóty na plech hore dnom a prikryjeme staršou dekou. Necháme ich takto vychladnúť do ďalšieho dňa. Ďalší deň skontrolujeme, či žiaden kompót netečie a nebuble. Následne marhuľové kompóty uskladníme na tmavom chladnom mieste.




Marhuľový kompót – verzia s nevareným nálevom:

Aj v tomto prípade budeme postupovať podobne. Zmena nastane len v príprave nálevu. Ten sa nevarí. Marhule naukladáme do čistých 7 dl pohárov a do každého pohára dáme 2 lyžice kryštálového cukru a 1 klinček. Zalejeme vodou, uzavrieme viečkom a sterilizujeme rovnako ako v predošlom prípade.


TIP: Ako správne zavárať a čo robiť, aby sa žiaden kompót nepokazil? Všetko potrebné na tému zaváranie sa dozviete TU.


Obr.: pixabay.com, súkromný archív