Bryndzovníky sú okrúhle koláče na slano. Vzhľadom pripomínajú moravské koláče, chuťou tradičné podpecníky. Sú vynikajúcimi chuťovkami nielen pre návštevy, ale aj na skvelé pochutnanie pre milovníkov slaných pokrmov z kysnutého alebo kváskového cesta. Bryndzová plnka v kombinácii so slaninkou a cibuľou je skutočne ohromná.

 

Ja som si pre vás pripravila dve verzie. Prvú pre gazdinky verné rýchlejšej príprave s droždím a druhú verziu pre milovníčky kvásku. Pre tých, ktorí neobľubujú bryndzu, mám verziu s nivou, ktorá rovnako ohromí chuťové poháriky.


detail bryndzovníkov a nivovníkov na tmavomodrom tanieri

Na bryndzovníky budeme potrebovať:

Cesto:


Plnka na bryndzovníky:


Plnka pre verziu s nivou:


detaily prísad, slaninky, bryndzovej a nivovej plnky

Ďalej budeme potrebovať:

  • 150g slaninky
  • 1 väčšia cibuľa

Postup prípravy:

  • Ako prvé si preosejeme múku. Následne zo všetkých ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu odliepajúcu sa od stien misy.
  • V prípade receptu z droždia necháme cesto kysnúť v miske prikrytej utierkou približne 40 až 60 minút.
  • V prípade kváskovej verzie odložíme cesto do chladničky na 20 až 24 hodín v uzatvorenej nádobe vekom.
  • Po nakysnutí alebo nakvasení cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm.
  • Z cesta pomocou pohára alebo okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska.
  • Tie následne ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.

postup plnenia a pečenia bryndzovníkov na plechu

  • Kolieska z cesta v prípade verzie z droždia necháme podkysnúť prikryté kuchynskou utierkou 15 až 25 minút.
  • V prípade kváskovej verzie prekryjeme plech utierkou alebo kuchynskou fóliou a necháme kvasiť 1 hodinu.
  • Zatiaľ pripravíme plnku dôkladným vymiešaním všetkých surovín v miske.
  • V strede nakysnutých a nakvasených bryndzovníkov urobíme pomúčeným pohárom s menším priemerom priehlbinu, do ktorej pridáme plnku.
  • Na plnku pridáme na drobné kocky nakrájanú slaninku a na pásiky nakrájanú cibuľu. Použiť môžeme bielu, ale na krajší vzhľad je efektnejšia červená.
  • Bryndzovníky alebo nivovníky vložíme do rozohriatej rúry na 200°C a pečieme do zlatista približne 15 až 25 minút.
  • Upečené bryndzovníky prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.


detail bryndzovníkov so slaninkou a cibuľou na tmavomodrom tanieri


Dobrú chuť.


TIP: Ak milujete tradičné slovenské chuťovky, vyskúšajte aj podpecník s bryndzou a klobáskou z kvásku. Recept nájdete TU.



obr. súkromný archív