The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
JavaScript sa zdá byť zakázaný vo vašom prehliadači.
Aby ste mohli používať našu stránku naplno, uistite sa, že JavaScript je povolený vo Vašom prehliadači.
Recept na bryndzovníky z kysnutého aj kváskového cesta
Pridané:
01.01.1970 | Valach
Bryndzovníky sú okrúhle koláče na slano. Vzhľadom pripomínajú moravské koláče, chuťou tradičné podpecníky. Sú vynikajúcimi chuťovkami nielen pre návštevy, ale aj na skvelé pochutnanie pre milovníkov slaných pokrmov z kysnutého alebo kváskového cesta. Bryndzová plnka v kombinácii so slaninkou a cibuľou je skutočne ohromná .
Ja som si pre vás pripravila dve verzie . Prvú pre gazdinky verné rýchlejšej príprave s droždím a druhú verziu pre milovníčky kvásku . Pre tých, ktorí neobľubujú bryndzu, mám verziu s nivou , ktorá rovnako ohromí chuťové poháriky.
Na bryndzovníky budeme potrebovať:
Cesto:
Plnka na bryndzovníky:
Plnka pre verziu s nivou:
Ďalej budeme potrebovať:
150g slaninky
1 väčšia cibuľa
Postup prípravy:
Ako prvé si preosejeme múku. Následne zo všetkých ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu odliepajúcu sa od stien misy.
V prípade receptu z droždia necháme cesto kysnúť v miske prikrytej utierkou približne 40 až 60 minút .
V prípade kváskovej verzie odložíme cesto do chladničky na 20 až 24 hodín v uzatvorenej nádobe vekom.
Po nakysnutí alebo nakvasení cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm .
Z cesta pomocou pohára alebo okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska.
Tie následne ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.
Kolieska z cesta v prípade verzie z droždia necháme podkysnúť prikryté kuchynskou utierkou 15 až 25 minút .
V prípade kváskovej verzie prekryjeme plech utierkou alebo kuchynskou fóliou a necháme kvasiť 1 hodinu .
Zatiaľ pripravíme plnku dôkladným vymiešaním všetkých surovín v miske.
V strede nakysnutých a nakvasených bryndzovníkov urobíme pomúčeným pohárom s menším priemerom priehlbinu , do ktorej pridáme plnku.
Na plnku pridáme na drobné kocky nakrájanú slaninku a na pásiky nakrájanú cibuľu. Použiť môžeme bielu, ale na krajší vzhľad je efektnejšia červená.
Bryndzovníky alebo nivovníky vložíme do rozohriatej rúry na 200°C a pečieme do zlatista približne 15 až 25 minút .
Upečené bryndzovníky prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť .
Dobrú chuť.
TIP: Ak milujete tradičné slovenské chuťovky, vyskúšajte aj podpecník s bryndzou a klobáskou z kvásku. Recept nájdete TU .
obr. súkromný archív