Máte chuť na domáce kysnuté pečivo? Vykúzliť dokonalé cesto je občas riadna drina. S týmto receptom to však pôjde ľahko. Jeho chuť si okamžite zamilujete a garantujem, že ho nebudete piecť posledný krát. Miesto tradičného mlieka tentoraz použijeme acidofilné. Malá zmena, ktorá pomôže dokonale vyvážiť chuť.

Ak sa teda aj vo vašej chladničke ukrýva kelímok acidofilného mlieka, určite neváhajte vyskúšať práve tento recept. Kelímok nevyhadzujte, ale ho umyte a dôkladne osušte. Použijete ho na odmeranie množstva ingrediencií. Nepotrebujete tak nič vážiť, čím sa recept ešte viac zjednoduší. Cesto je vhodné na buchty, záviny, osie hniezda, dukátové buchtičky, sladké rožky, či šatôčky. Z uvedeného množstva mi vyšiel 1 veľký závin a kysnutý slivkový koláč s mrveničkou.





Kysnuté cesto – recept:

Budeme potrebovať:

  • 1 acidofilné mlieko (použila som 230 ml)
  • 3 a pol kelímka hladkej múky
  • pol kelímka teplej vody
  • pol kelímka rastlinného oleja
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • pol kocky droždia

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky vylejeme acidofilné mlieko. Kelímok umyjeme a dobre osušíme. Použijeme ho na odmeranie ďalších ingrediencií.
  • Do misky pridáme múku a do stredu múky urobíme jamku. Do jamky nadrobíme droždie, zasypeme cukrom a zalejeme teplou vodou. Necháme droždie nakysnúť asi 5 minút. Následne pridáme soľ a olej. Vareškou cesto dobre vymiesime. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu v teplej miestnosti.
  • S cestom sa výborne pracuje. Je málo lepivé a pružné. Za mňa jednoducho TOP.
  • Následne z cesta vyrobíme buchty, záviny, osie hniezda, či čokoľvek iné. Povrch potierame rastlinným olejom. Upečieme tradične v rúre do zlatista.






Dobrú chuť!



TIP: Iste sa vám zíde zopár užitočných rád a tipov ako vykúzliť dokonalé tradičné kysnuté cesto.

Obr.: pixabay.com, súkromný archív