Bez akého pečiva by neboli Vianoce Vianocami? Jednoznačne bez vianočných medovníkov alebo perníkov. Medovníky zdobené snehovo-citrónovou polevou sú nielen chutnou maškrtou, ale aj krásnou vianočnou dekoráciou. Pri pečení sa domovom ponesie krásna vôňa tradičných korenín, ktorá je predzvesťou blížiacich sa Vianoc.
Pripraviť medovníky či perníky nie je vôbec zložité. Viac šikovné gazdinky si medovníčky môžu ozdobiť snehovou polevou. Ak však nestíhate, alebo nie ste až také zručné, viete ich jednoducho ozdobiť vlašskými orechmi alebo mandlami.
Vianočné medovníky
Budeme potrebovať:
Vianočné perníky
Budeme potrebovať:
Na potretie perníčkov a medovníčkov použijeme rozšľahané žĺtka
Na zdobenie budeme potrebovať:
- 180g práškového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 bielok
Postup prípravy:
- Najskôr preosejeme sypké ingrediencie na prípravu cesta.
- Ďalej necháme zmäknúť maslo pri izbovej teplote a ak by sme mali zcukrovatelý med, necháme ho v horúcom vodnom kúpeli rozpustiť.
- Potom sypké suroviny zmiešame s vajíčkami, vychladnutým medom, maslom, kváskom alebo kypriacim práškom do perníkov.
- Následne zo surovín vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky na 20 až 24 hodín.
- Odložené cesto na druhý deň vyvaľkáme na podložke v približnej hrúbke 0,5cm a potom pomocou vianočných vykrajovačiek vykrajujeme z cesta medovníky.
- Vykrojené medovníky nakoniec ukladáme s dostatočným rozostupom na plech vystlaným papierom na pečenie.
- Medovníky aj perníky pečieme v rozohriatej rúre na 190°C po dobu 6 až 8 minút, tak aby boli rovnomerne upečené.
- Upečené horúce medovníky hneď po vybratí z rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme vychladnúť.
Medovníky a perníky - zdobenie:
- Najskôr pripravíme snehovú polevu. A to tak, že práškový cukor aspoň dva krát preosejeme cez jemné sitko.
- Následne vyšľaháme bielok do tuha.
- Potom pridáme do snehu preosiaty cukor a lyžičku citrónovej šťavy.
- Polevou naplníme zdobiace vrecko a ozdobíme medovníky aj perníky.
Krásne zdobené medovníky alebo perníky sú nielen chutnou maškrtou, ale aj krásnou vianočnou dekoráciou
TIP: Ak miluješ chuť medovníkov, neváhaj vyskúšať aj plnené medovníky s citrónovou polevou. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív