Dnes vám prinášame ďalší tip pre všetkých domácich kutilov, ktorí síce milujú čas strávený vo svojom kuchynskom kráľovstve, no po práci ho nemajú toľko, aby ho mohli strácať zdĺhavými činnosťami.

Aj vám najviac chutí naša slovenská klasika - zemiaky na všetky spôsoby? Viete o tom, že sú najchutnejšie, keď ich pred ďalšou prípravou uvaríme?

 

 

Počítajte s nami - zemiaky musíte poriadne premyť, uvariť, ošúpať - a to šúpanie trvá zvyčajne poriadne dlho! Ak nemáte v kuchyni malých pomocníkov.

NÁŠ TIP: Pred varením (najlepšie priamo pri umývaní), šupku zemiaka v strede opatrne nakrojte. Poukladajte do pripraveného hrnca, zalejte vodou a varte do mäkka.

Z uvarených zemiakov zlejte vodu, a premyte ich studenou vodou, prípadne do studeného kúpeľa prisypte pár kociek ľadu. Po pár sekundách sa stane zázrak. Šupky zo zemiaka stiahnete vcelku. Okrem čistej gruľky, krumpličky, bandurky, či švábky, budete mať na stole namiesto kopca špiny, len dve šupkové čiapočky.

A teraz ich môžete smelo opekať, zapekať, pripraviť si francúzske zemiaky, či nakrájať do chutného šalátu!

Ak by ste do toho šalátu potrebovali aj varené vajíčka a najmä tie úplne čerstvé pre vás predstavujú pri lúpaní nočnú moru, pomôžeme. Ako?

 

 

Skúste našu drobnú radu, určite neoľutuje! To, že vajíčko na tvrdo varíme 10 minút je pre každého samozrejmosť. Pre väčšinu z nás je samozrejmosť aj to, že spolu so škrupinou stiahneme aj veľkú časť bielka. Tak ako to nepokaziť?

TIP: Uvarené vajíčko vložíme do šálky s vodou (najlepšie studenou). Šálku prikryjeme rukou a poriadne potrepeme. Škrupinka sa uvoľní zo všetkých strán (nie iba v mieste, ktoré naštrbíte pri klasickom lúpaní), a tak sa jej poľahky zbavíte.

Ak si nechcete pri trepaní narobiť na linke mokré fľaky, pokojne vajíčko zatvorte do najmenšej uzatvárateľnej dózy, ktorú máte po ruke. A postup zopakujte.

Napíšte nám!

Tak čo, môže byť? Poznáte aj vy metódy, ktorými si pomáhate pri varení? Napíšte nám!

Tie najlepšie tipy a triky uverejníme, aby si nimi uľahčili kuchynské umenie aj iní!

Obrázky: pixabay.com, valachshop