Mäsové guľky so smotanovou omáčkou sú veľmi obľúbené vo Švédsku. Avšak majú mnohých obľúbencov aj na Slovensku a v mnohých krajinách po celom svete. Šťavnatý a krémový pokrm si vo švédsku najčastejšie vychutnávajú so zemiakovým pyré. Hodia sa však k nemu aj iné prílohy zo zemiakov. Chuť tohto pokrmu je neodolateľná a určite si tento recept nájde miesto aj vo vašej kuchyni.

Zloženie mäsových guliek z mletého mäsa je veľmi podobné naším fašírkam. Dokonca pôvodný švédsky recept vychádza zo základu tureckého jedla, ktorý priniesol na územie Švédska kráľ Karol XII. v 18. storočí. Nech je to akokoľvek, je to veľmi chutné jedlo, ktoré je vynikajúcim tipom na obed z mletého mäsa.


Na mäsové guľky budeme potrebovať:

  • 500g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové, prípadne mix oboch)
  • 50ml smotany na šľahanie
  • 70g strúhanky
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuľa
  • Hrsť nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • Farebne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice oleja

Na smotanovú omáčku budeme potrebovať:

  • 2 polievkové lyžice hovädzej bujónky
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 400 ml mlieka
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 čajové lyžičky horčice
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky

Postup prípravy na mäsové guľky so smotanovou omáčkou:

  • Ako prvé očistíme a nakrájame cibuľu nadrobno.
  • Ďalej nasekáme petržlenovú vňať.
  • Následne všetky suroviny spolu s prelisovaným cesnakom rovnomerne premiešame v mise.

detail postupu prípravy mäsových guličiek

  • Z mäsovej zmesi potom tvarujeme guličky, ktoré na panvici s olejom restujeme do zlatista z každej strany.
  • Následne opečené guľky poukladáme do pekáča a dáme piecť ešte na 10 minút do rúry na 150 °C .

detail postupu prípravy mäsových guličiek

  • Do výpeku z guličiek pridáme aj maslo a zarovnanú lyžicu hladkej muky. Zmes za stáleho miešania restujeme do zlatista.
  • Následne do zásmažky pridáme mlieko a zmes dôkladne premiešame. Pridáme aj smotanu a ostatne ingrediencie na omáčku.
  • Nakoniec omáčku miešame na strednom stupni do prepojenia a jemného zhustnutia.

 

Pripravene mäsové guľky servírujeme so zemiakovou kašou alebo inou zemiakovou prílohou. Vynikajúce sú s brusnicovým džemom, ktorý jedlo vyšperkuje k úplnej dokonalosti. Guľky posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňatkou, ktorá urobí krásny farebný efekt.

detail mäsových guliek so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou, posypané petržlenovou vňaťou na modrom tanieri

Dobrú chuť.


TIP
: Masové guľky chutia dokonalo s brusnicovým džemom. Ten si viete pripraviť aj doma. Návod na jeho prípravu nájdete TU. Ak však na jeho prípravu nemáte čas, viete si ho zadovážiť v zaručenej kvalite aj u nás na valachshope.



obr. súkromný archív