Mäsové guľky so smotanovou omáčkou sú veľmi obľúbené vo Švédsku. Avšak majú mnohých obľúbencov aj na Slovensku a v mnohých krajinách po celom svete. Šťavnatý a krémový pokrm si vo švédsku najčastejšie vychutnávajú so zemiakovým pyré. Hodia sa však k nemu aj iné prílohy zo zemiakov. Chuť tohto pokrmu je neodolateľná a určite si tento recept nájde miesto aj vo vašej kuchyni.
Zloženie mäsových guliek z mletého mäsa je veľmi podobné naším fašírkam. Dokonca pôvodný švédsky recept vychádza zo základu tureckého jedla, ktorý priniesol na územie Švédska kráľ Karol XII. v 18. storočí. Nech je to akokoľvek, je to veľmi chutné jedlo, ktoré je vynikajúcim tipom na obed z mletého mäsa.
Na mäsové guľky budeme potrebovať:
500g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové, prípadne mix oboch)
Postup prípravy na mäsové guľky so smotanovou omáčkou:
Ako prvé očistíme a nakrájame cibuľu nadrobno.
Ďalej nasekáme petržlenovú vňať.
Následne všetky suroviny spolu s prelisovaným cesnakom rovnomerne premiešame v mise.
Z mäsovej zmesi potom tvarujeme guličky, ktoré na panvici s olejom restujeme do zlatista z každej strany.
Následne opečené guľky poukladáme do pekáča a dáme piecť ešte na 10 minút do rúry na 150 °C .
Do výpeku z guličiek pridáme aj maslo a zarovnanú lyžicu hladkej muky. Zmes za stáleho miešania restujeme do zlatista.
Následne do zásmažky pridáme mlieko a zmes dôkladne premiešame. Pridáme aj smotanu a ostatne ingrediencie na omáčku.
Nakoniec omáčku miešame na strednom stupni do prepojenia a jemného zhustnutia.
Pripravene mäsové guľky servírujeme so zemiakovou kašou alebo inou zemiakovou prílohou. Vynikajúce sú s brusnicovým džemom, ktorý jedlo vyšperkuje k úplnej dokonalosti. Guľky posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňatkou, ktorá urobí krásny farebný efekt.
Dobrú chuť.
TIP: Masové guľky chutia dokonalo s brusnicovým džemom. Ten si viete pripraviť aj doma. Návod na jeho prípravu nájdete TU. Ak však na jeho prípravu nemáte čas, viete si ho zadovážiť v zaručenej kvalite aj u nás na valachshope.