Zemiakové placky, haruľa, či zemiaková baba. Zakaždým ide o to isté jedlo. Placky dobre poznali už naše staré mamy. Sú veľmi výdatné a dajú sa kombinovať so zeleninou, kečupom, alebo jogurtovým dipom. Keď vás už omrzelo mäso, placky ho môžu pokojne nahradiť.



Na zemiakové placky budeme potrebovať:

  • 5-6 ks zemiakov (najlepšie starých, no je možné použiť aj nové)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3-4 PL hladkej múky
  • soľ, majoránka, čierne mleté korenie, nesoldík (alebo vegeta)
  • čerstvá petržlenová vňať
  • rastlinný olej na vysmážanie




Postup prípravy:

  • Zemiaky očistíme a umyjeme. Nastrúhame na strúhadle úplne na jemno. Môžeme si pomôcť kuchynským robotom – aspoň ostanú prsty celé.
  • Cesnak očistíme a prelisujeme. Pridáme k nastrúhaným zemiakom.
  • Pridáme múku a vajíčka. Vareškou premiešame.
  • Zemiakové cesto dochutíme soľou, majoránkou, čiernym mletým korením a nesoldíkom. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme na drobno. Pridáme do cesta a dôkladne všetko premiešame. Nebojte sa dochutiť cesto výraznejšie, lebo zemiaky vsajú chute.
  • Ak by sa vám zdalo cesto príliš riedke, pridajte ešte lyžicu múky.
  • Panvicu potrieme rastlinným olejom, nanesieme malé kôpky zemiakového cesta a rozotrieme. Smažíme na panvici do zlatohneda z oboch strán. Takto nebudú placky príliš mastné a ťažko stráviteľné.
  • Hotové placky podávame s čerstvou zeleninou, prípadne kečupom. Výborne chutia aj s domácim dipom. Ako na to? Stačí do bieleho jogurtu, alebo do kyslej smotany pridať mleté čierne korenie, bylinky (petržlenovú vňať, pažítku) a trošku soli.



Dobrú chuť!


TIP: Máte chuť na bezmäsitý obed? Inšpirujete sa množstvom overených receptov.


Obr.: pixabay.com