Tradičné zemiakové placky – rýchly a jednoduchý obed
Tradičné zemiakové placky – rýchly a jednoduchý obed
Pridané:01.01.1970 | Valach
Zemiakové placky, haruľa, či zemiaková baba. Zakaždým ide o to isté jedlo. Placky dobre poznali už naše staré mamy. Sú veľmi výdatné a dajú sa kombinovať so zeleninou, kečupom, alebo jogurtovým dipom. Keď vás už omrzelo mäso, placky ho môžu pokojne nahradiť.
Na zemiakové placky budeme potrebovať:
5-6 ks zemiakov (najlepšie starých, no je možné použiť aj nové)
3-4 strúčiky cesnaku
2 vajíčka
3-4 PL hladkej múky
soľ, majoránka, čierne mleté korenie, nesoldík (alebo vegeta)
čerstvá petržlenová vňať
rastlinný olej na vysmážanie
Postup prípravy:
Zemiaky očistíme a umyjeme. Nastrúhame na strúhadle úplne na jemno. Môžeme si pomôcť kuchynským robotom – aspoň ostanú prsty celé.
Cesnak očistíme a prelisujeme. Pridáme k nastrúhaným zemiakom.
Pridáme múku a vajíčka. Vareškou premiešame.
Zemiakové cesto dochutíme soľou, majoránkou, čiernym mletým korením a nesoldíkom. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme na drobno. Pridáme do cesta a dôkladne všetko premiešame. Nebojte sa dochutiť cesto výraznejšie, lebo zemiaky vsajú chute.
Ak by sa vám zdalo cesto príliš riedke, pridajte ešte lyžicu múky.
Panvicu potrieme rastlinným olejom, nanesieme malé kôpky zemiakového cesta a rozotrieme. Smažíme na panvici do zlatohneda z oboch strán. Takto nebudú placky príliš mastné a ťažko stráviteľné.
Hotové placky podávame s čerstvou zeleninou, prípadne kečupom. Výborne chutia aj s domácim dipom. Ako na to? Stačí do bieleho jogurtu, alebo do kyslej smotany pridať mleté čierne korenie, bylinky (petržlenovú vňať, pažítku) a trošku soli.
Dobrú chuť!
TIP: Máte chuť na bezmäsitý obed? Inšpirujete sa množstvom overených receptov.