Dnes máme na trhu množstvo produktov s rôznym označením, ktoré nám naznačujú, že daný produkt je v niečom lepší. Záplava rôznych eko, bio, oragnic produktov občas človeka privádza do pomykova. Čo presne tieto značky znamenajú a v čom je daný produkt výnimočný?


BIO – produkty a výrobky

označenie BIO predstavuje produkt, ktorý počas výrobného procesu nebol geneticky modifikovaný. No znie nám to múdro, no čo to znamená? Toľko, že počas výroby alebo rastu sa nekonala žiadna umelá, alebo prirodzená zmena v genetickej informácii. Nekonalo sa ožarovanie, žiadne vkladanie génov navyše napríklad pre väčšiu odolnosť alebo rýchlejší rast. Daný produkt, alebo výrobok bol teda vyrobený podľa zásad kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Neboli použité pesticídy, herbicídy, ani umelé hnojivá. Zvieratá boli chované v podmienkach s voľným výbehom a dostatočným priestorom.

Skratka BIO však nezaručuje, že pri výrobe daného produktu neboli použité žiadne prídavné látky.

kravy sa pasú na lúke


ORGANIC, alebo organické produkty a výrobky

Označenie ORGANIC zaručuje, že pri danom produkte či výrobku sa nepoužili žiadne chemické hnojivá, pesticídy, ani iné prídavné látky. Pesticídy sú látky ktoré bránia burine a škodcom poškodiť rastlinu. No žiaľ majú vplyv aj na pôdu, rastliny, vzduch aj živočíchy, ktoré tieto rastliny konzumujú.



EKO – záruka šetrnosti k prírode aj človeku

Označenie EKO sa používa pre ekologicky šetrné výrobky a získava sa najťažšie. Podlieha veľmi prísnym podmienkam, ktoré sa vzťahujú na celú fázu výrobného procesu. Eko-produkty sú šetrné k ľuďom aj k prírode. Toto označenie sa môže vzťahovať na potraviny, kozmetiku, drogériu, šatstvo, obuv, či iné produkty.

Platí zákaz genetických modifikácií, zákaz pesticídov, špeciálne podmienky pre chov zvierat. Povolené sú len prírodné zelené hnojivá.

záhrada plná zeleniny a kvetov


Prečo taký BIO a EKO boom?

Kvalite dnes pripisujeme o čosi väčší význam dnes ako v minulosti? Prečo? Pretože kedysi boli domáce a zdravé potraviny bežnou záležitosťou. Babky a dedkovia si vedeli mnohé vypestovať a vychovať. Domáca zelenina, ovocie, vajíčka, mäso aj mliečne produkty z domácich chovov bolo samozrejmosťou. Kto býval v meste, toho zásobovali rodičia aj starí rodičia. Dnes tomu tak nie je a poctivé domáce produkty sú skôr výnimkou.

Za posledné desaťročia došlo k veľkej zmene v kvalite životného prostredia – vody, pôdy a j ovzdušia. Rozvoj priemyslu a dopravy a celkovo životného štýlu má nemalý dopad na klímu, zdravie prírody a v konečnom dôsledku aj človeka. Rozvoj civilizačných ochorení a alergií je už azda len výsledkom zásahu človeka do prírody. A v takom prípade nám neostáva nič iné, iba si dobre vyberať spomedzi množstva produktov a neohrozovať vedome svoje zdravie.

Obr. Pixabay.com