Zelený čaj je obľúbeným nápojom najmä v Ázii, ale svoju obľúbenosť si našiel skutočne po celom svete. Najviac obľúbeným je v Číne a Japonsku. Najmä pre svoje vysoko detoxikačné účinky, vďaka ktorým sa využíva aj vo fytoterapii, čo je prírodná liečba pomocou liečivých rastlín.

 

Čerstvo natrhané zelené lístky zeleného čaju v pletenom koši

Zelený čaj sa pripravuje z lístkov čajovníka, ktoré neprešli oxidáciou a vädnutím. Vďaka čomu lístky zeleného čaju tak nestratili prirodzený chlorofyl a triesloviny, ktoré majú pozitívne účinky pre náš organizmus.

Prečo a ako užívať zelený čaj?

Vysoko antioxidačný zelený čaj chráni ľudský organizmus pred oxidačným stresom, ktorý ovplyvňuje prirodzenú obnovu našich buniek. Pitie zeleného čaju je dobrou prevenciou proti rakovine. Naviac podporuje zdravú funkciu srdca, celkový imunitný systém, cievy, krvný obeh a dokonca zuby aj kosti. Je výborný na metalizáciu tukov a upravuje hladinu cukru v krvi. Preto je vhodný aj pre diabetikov.

 

Zelený čaj vieme užívať formou osviežujúceho čaju, ktorý ma lahodnú vôňu a výnimočnú aromatickú chuť. V porovnaní s čiernym čajom ma viac silnejšie účinky. Odporúča sa piť pri vysokej pracovnej alebo psychickej záťaži, na ktoré vie pozitívne pôsobiť. Pomôže vám, aj keď ste to prehnali s alkoholom. Počas „opice“ sa odporúča vypiť hrnček zeleného čaju.

 

Okrem priaznivým vplyvom na naše zdravie má zelený čaj aj stimulačný efekt, vďaka obsahu kofeínu. Vie zvýšiť energiu, zlepšiť náladu a koncentráciu. A to postupne a na dlhší čas. Doprajte si zelený čaj počas únavy aj pred tréningom. Vďaka nemu dosiahnete lepšie výsledky. Počas letných horúčav sa odporúča piť vlažný. Uhasí pocit smädu a pomôže znížiť vaše potenie. Nakoľko ma skvelé termoregulačné vlastnosti, v zime náš organizmus zahreje, v lete schladí.

 

Okrem čaju vieme užívať zelený čaj aj ako doplnok stravy formou kapsúl. Napríklad kapsule od Topvet Green Idea - Zelený čaj. V balení nájdete 60 kapsúl.

remeselné keramické hrnčeky na prípravu čaju

Zelený čaj si viete pripraviť v krásnom remeselnom keramickom hrnčeku zvaný „bylinkáč“ v 3 farbách. Má praktické sitko na bylinky a je skutočne tradičným a originálnym kúskom.

 

Ako správne pripraviť zelený čaj?

  • Zelený čaj by sme nemali zalievať horúcou vodou nad 90 °C. Ideálna teplota je medzi 80 až 85°C.
  • Lúhovať by sa mal 2 až 3 minúty. Ak presiahnete túto dobu, môže nadobudnúť horkastú výslednú chuť a čaj nebude tak lahodný.
  • Na jeden hrnček postačí 1 čajová lyžička zeleného čaju.
  • Zaujímavou prípravou je aj lúhovanie za studena po dobu najmenej 2 hodín.

 

Najlepšie je piť zelený čaj nesladený. Ak však máte radi sladšie nápoje, neváhajte si zelený čaj osladiť kvalitným slovenským medom. Neodporúča sa ho však pridávať do horúceho čaju, aby sa uchovali blahodarné benefity medu.

 

Zdroj: wikipedia.org, zdravopedia.sk

Obr. pixabay.com