Špagety sú druh cestovín. Sú veľmi obľúbené u dospelých aj u detí.  Dokonalo zasýtia a s tou správnou omáčkou aj skvele ulahodia chuťovým bunkám. Ich príprava je jednoduchá a pomerne dosť rýchla. Preto po nich môžeme siahnuť práve vtedy, keď nás tlačí čas.


Veľmi chutné špagety sú zo pšenice alebo semolíny, ale ak by ste mali chuť na zdravšiu variantu, môžete siahnuť po zdravších špenátovo-špaldových, grahamových, cícerových, alebo bezlepkových špagetách.  Spoločne si pripravíme  3 jednoduché, rýchle  a obľúbené recepty na chutné špagety. V receptoch môžete zameniť špagety aj za iný druh cestovín.



Špagety Aglio Olio


špagety

Základné suroviny tohto receptu sa nesú aj v názve týchto špagiet. Sú nimi aromatický cesnak s olejom. Aglio Olio sú veľmi jednoduché na prípravu aj počet surovín.


Budeme potrebovať:

  • 6 strúčikov cesnaku
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • 2-3 chilli papričky alebo 1 čajová lyžička sušeného chilli


Postup prípravy:

Cesnak si ošúpeme a nakrájame na plátky. Pridáme ho do polovice olivového oleja, ktorý sme rozohriali na strednom stupni na panvici. Restujeme ho spolu s nadrobno nakrájaným chilli približne 2 minúty. Ak nemáme čerstvé chilli, môžeme použiť aj sušené. Dôležité je, aby sme cesnak nepripálili. Do cesnakovo olejovej zmesi pridáme špagety uvarené “al denne”. To znamená, že ešte nie sú úplne mäkké, ale ani tvrdé. Pridáme aj zvyšok oleja a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Zmes 2 minúty restujeme. Servírujeme na tanier. Špagety môžeme ozdobiť hoblinami tvrdého zrejúceho syra.



Špagety s omáčkou zo cherry paradajok


špagety

Sladkastá paradajková omáčka, ktorej dodá šmrnc aj aromatický cesnak, bazalka alebo tradičné talianske bylinky. Špagety s touto omáčkou sú skutočne skvelé. Ideálne pre milovníkov paradajok.



Budeme potrebovať:

  • 300-350g cherry paradajok
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Hrsť čertsvej bazalky alebo 1 čajová lyžica talianskych byliniek
  • 1cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 250g špagiet
  • Tvrdý zrejúci syr

Postup prípravy:

špagety príprava

Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Na olivovom oleji ju speníme dosklovita. Na záver pridáme nadrobno nakrájaný cesnak s čerstvou bazalkou, alebo sušenými talianskymi bylinkami. Chvíľu restujeme. Pridáme na polovicu alebo štvrtky nakrájané cherry paradajky. Paradajky niekoľko minút podusíme. Zmes zmiešame v hrnci s uvarenými špagetami podľa návodu na obale. Servírujeme na tanier a posypeme nastrúhaným tvrdým zrejúcim syrom.



Špagety carbonara


špagety

Sýte, jemne krémové špagety s aromatickou slaninkou a intenzívnym zrejúcim syrom. Tak môžeme opísať tieto jednoznačne chutné špagety.

 

Budeme potrebovať:

  • 4 vaječné žĺtka
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 100ml bieleho vína
  • Farebné korenie podľa chuti
  • 200g slaniny
  • 50g tvrdého zrejúceho syra
  • 300g špagiet
  • 1 polievková lyžica oleja


Postup prípravy:

špagety príprava

Slaninku nakrájame na kocky. Na panvicu pridáme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme slaninku a restujeme ju niekoľko minút. Prilejeme víno a necháme ho trochu odpariť. Vaječné žĺtka rozmiešame pomocou metličky so smotanou, syrom a farebným korením. Zmes nalejeme k slanine a na miernom ohni za stáleho miešania vymiešame hladkú a krémovú omáčku. Bude to trvať približne 2 minúty. Omáčku odstavíme.  Pridáme uvarené špagety, uvarené podľa návodu na obale. Poriadne premiešame a môžeme servírovať.



TIP: Ak máte rady cestoviny, neváhajte vyskúšať aj Špenátové rezance s nivovou omáčkou. Recept nájdete TU.



Obr.:súkromný archív, pixabay.com, flickr.com